Facket hyllar nya arbetsmarknadsministern

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Eva Nordmark efterträder Ylva Johansson som arbetsmarknadsminister. Hon har en lång politisk och facklig karriär bakom sig.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Eva Nordmark efterträder Ylva Johansson som arbetsmarknadsminister. Hon har en lång politisk och facklig karriär bakom sig.

Fackbasen Eva Nordmark ersätter Ylva Johansson som arbetsmarknadsminister.

LO är väldigt nöjt med att Stefan Löfven valt en minister med lång bakgrund som facklig ledare.

– Det känns väldigt relevant att ta in den kompetensen i och med den stora omstöpningen som sker av arbetsmarknadspolitiken, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO.

Eva Nordmark har varit politiskt och fackligt aktiv i runt 30 år. Sedan 2011 är hon ordförande för TCO.

Stora reformer

Hon är mäkta stolt över sitt nya uppdrag.

– Alla som kan arbeta ska arbeta, våra företag ska kunna växa och arbetsgivare måste kunna rekrytera den kompetens som de behöver, säger Eva Nordmark, och fortsätter:

– Det här är frågor som jag brinner för och har arbetat med under större delen av mitt vuxna liv.

Det är en gedigen "att göra-lista" den nya arbetsmarknadsministern får på sitt bord. Regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna, januariavtalet, innehåller bland annat en omstöpning av Arbetsförmedlingen.

Eva Nordmark säger att en av hennes första uppgifter blir att tillsätta en ny generaldirektör för myndigheten.

– Nu ska reformarbetet fortsätta, men jag ser också att det behövs arbetsro, säger hon.

Även arbetsrätten ska förändras som en följd av januariavtalet. Nordmark säger att hon ser fram emot utredningsförslaget som kommer i maj nästa år. I nuläget vill hon inte kommentera detaljer.

Som TCO-ordförande har hon fört fram en del kritik gällande januariavtalet, men Nordmark säger nu att hon står bakom avtalet.

Viktiga uppgifter

Svenskt näringsliv (SN) lyfter frågan om att minska utanförskapet på arbetsmarknaden som viktig för nya ministern.

"Här behövs en rad åtgärder, inte minst att införa den modell med etableringsjobb för bland annat nyanlända som arbetsmarknadens parter enats om", skriver Carina Lindfelt, avdelningschef för arbetsmarknad på SN, i en skriftlig kommentar.

Karl-Petter Thorwaldsson anser att den svåraste utmaningen för den nya arbetsmarknadsministern är att det enligt honom finns för lite resurser till att bedriva en aktiv arbetsmarknadspolitik. För få utbildningsplatser i arbetsmarknadspolitiken kombinerat med en stor kompetensbrist hos företagen är en svår knut att lösa, enligt LO-ordföranden.

– Där har Eva Nordmark en jätteviktig uppgift, säger han.

– Det finns nog ingen som har längre erfarenhet av hur man måste jobba tillsammans med parterna för att lösa stora kompetensproblem och matchningsproblem, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är också glad att en fackförbundsordförande får posten som arbetsmarknadsminister. Sjöstedt är dock kritisk mot att regeringen, C och L ska förändra arbetsrätten.

– Jag hoppas att Eva Nordmark som ny arbetsmarknadsminister står fast vid det hon sagt som TCO-ordförande. Vi behöver ingen lagstiftning i Sverige för att försämra anställningstryggheten, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE