Så blir unika skolavslutningen i Malmö

Publicerad 2020-06-09

Läsåret i Malmö avslutas på torsdag.

Inga baler, livesändningar eller föräldrar.

Istället samlas Malmös elever klassvis för att säga glad sommar.

– På det viset minimerar vi alla smittorisker, säger grundskoledirektör Anders Malmquist.

Studenterna pågår för fullt i Malmö och om bara några dagar är skolåret även slut för de mer än 30 000 grundskoleeleverna i staden.

Läsåret avslutas på torsdag och det blir en speciell avslutningsdag.

– Vi följer strikt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har egentligen bara gått ut och sagt till rektorerna att läsa på ordentligt. De är rätt så detaljerade om precis vad som gäller, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö.

I stora drag är coronaeffekten på skolavslutningarna att eleverna samlas klassvis istället för i större grupper, att avslutningen sker på skolan och att vårdnadshavare inte ska vara på plats.

Inspelat uppträdande visas

– Vi tror inte på några stora samlingar men det är möjligt att några enstaka kommer ändå men de kommer inte komma in på skolan utan får ta emot eleverna när de kommer ut, säger Anders Malmquist.

Västra Hamnens skola, där elever i årskurs 4–9 studerar, kommer att samla eleverna klassvis och ha filmvisning istället för det årliga uppträdandet. Skolledningen kommer sedan att gå runt och hälsa respektive klass en glad sommar.

– Vi har avslutning för varje klass i respektive klassrum. Sen har vi spelat en film utifrån det uppträdande vi skulle ha gjort om vi samlat alla tillsammans, som i normala fall, säger Pär Jonsson, rektor på Västra Hamnens skola.

En annan skillnad mot ett normalt år är att eleverna på skolan i Västra Hamnen inte kommer gå ut på skolgården för att möta upp sina vårdnadshavare.

Anders Malmquist, grundskoledirektör.

Balen uteblir

Även för de niondeklassare som lämnar för gymnasiestudier blir det ett annorlunda avslutningsår.

– Niorna kommer vi ha en avslutningsmiddag med, dagen innan skolavslutningen, under ordnade former. Normalt sett har vi en avslutningsbal i en annan lokal men nu begränsar vi det till skolans lokaler, säger Pär Jonsson.

Anders Malmquist är av uppfattningen att upplägget för skolavslutningen på det stora hela är sig lik på de 102 grundskolorna i Malmö.

– Som vi uppfattar det har rektorerna gjort en planering som är ganska lik, eftersom att vi följer Folkhälsomyndighetens råd till skolorna.

Inga livesändningar

Kommunen har även flaggat för en del digitala lösningar på skolorna.

– En del skolor har spelat in musik, tal eller annat och kan visa det på skolan. Det kan man tillgängliggöra för föräldrar efteråt eller spela in avslutningen. En del såna initiativ är tagna men det är inget vi gått ut och sagt att de ska göra. Det är på egna initiativ de gjort detta.

Dataskyddslagen GDPR sätter däremot stopp för livesändningar av skolavslutningarna, vilket Sveriges Radio tidigare rapporterat om. De är således inte heller aktuella i Malmö.

– Nej, det tror jag inte. Det har jag inte hört, säger Malmquist.