Mordet på Marzieh Amiri i Hökarängen

Khader Amiri döms för mordet på Marzieh

Den unga kvinnan försvann – hittades mördad i Hökarängen 2016

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

Det har gått över tre år sedan tonårsflickan Marzieh Amiri hittades mördad i skogen i Hökarängen.

Nu döms hennes make Khader Amiri, 41, till 18 års fängelse för mordet.

Han ska också utvisas på livstid.

Det har gått över tre år sedan en tonårsflicka från Afghanistan anmäldes försvunnen av HVB-hemmet där hon bodde.

Khader Amiri dömds tilll 18 års fängelse för mordet på Marzieh Amiri.

Först i slutet av maj 2016 hittades Marzieh Amiris kropp i ett skogsområde i Hökarängen i södra Stockholm. Hundägaren Zusanne var ute på promenad med hunden Buffe när hon såg två små armar med en klocka på ena handleden sticka fram.

– Händerna var så små så jag tänkte det är ett barn som har ett herrur på sig, sa Zusanne Dahn till Aftonbladet sommaren 2016.

Kroppen var nedgrävd och täckt med löv och mossa.

– Det var som en skräckfilm.

Mobilspår till Hökarängen

Afghanska Marzieh Amiri växte upp i Iran och blev bortgift med den 20 år äldre afghanske mannen som hade uppehållstillstånd i Sverige. Han var redan gift med en annan kvinna.

Med hjälp av flyktingsmugglare tog Marzieh Amiri sig så småningom till Solna där hon sökte asyl i september 2015. Enligt ansökan uppgavs att hon var 16 år gammal, men utredningen visade senare att hon var något äldre, antingen 18 eller 19 år.

Sista gången någon såg Marzieh Amiri i livet var den 17 mars 2016. Samma dag har den nu 41-årige Khader Amiri, som var gift med henne, ringt cirka 300 gånger till hennes mobil.

Analyser av mastuppkopplingar till 41-åringens mobil har visat hur hans telefon rörde sig från centrala Stockholm söderut mot Hökarängen.

På kvällen slutade han ringa Marzieh Amiri. Hennes telefon användes aldrig mer. Inte långt därefter reste Khader Amiri till Iran. Redan när den unga kvinnan anmäldes försvunnen hörde människor av sig till polisen med tips om att hennes make kunde ha något med saken att göra.

Khader Amiri greps i Iran

Polisen kunde inte få tag i mannen och efterlyste honom via Interpol. Tiden gick och utredningen verkade inte närma sig en lösning. Men så plötsligt greps han av iransk polis. 25 juni förra året landade han på Arlanda och i januari i år åtalades Amiri för mordet på sin 20 år yngre fru Marzieh Amiri.

Södertörns tingsrätt har redan meddelat att det är bevisat att mannen dödade kvinnan, i och med att det beslutades att han skulle skickas på en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att mannen inte led av någon allvarlig psykisk störning, och att han alltså kan dömas till fängelse.

Nu dömer Södertörns tingsrätt Khader Amiri till 18 års fängelse för mordet på Marzieh Amiri.

Detta har hänt i fallet Marzieh Amiri

  • September 2015 En ung afghansk kvinna, Marzieh Amiri, anmäler sig som asylsökande i Sverige. Hon uppger att hon är 16 år och ensamkommande, och hamnar på ett HVB-hem i Stockholm. Egentligen har hon året innan gift sig med den nu dömde mannen, som redan är bosatt i Sverige. Hon är också några år äldre än 16, troligtvis 18–19 år gammal.
  • 19 mars 2016 Marzieh Amiri anmäls försvunnen.
  • 30 maj 2016 En kropp hittas nedgrävd i Hökarängen i södra Stockholm. Det visar sig vara Marzieh Amiri.
  • 22 juni 2016 Maken, Khader Amiri, häktas i sin frånvaro misstänkt för att ha mördat sin hunga hustru. Han blir också internationellt efterlyst.
  • Maj 2018 Åklagaren får information om att mannen gripits i Iran.
  • 25 juni 2018 Mannen förs till Sverige.
  • 17 januari 2019 Åtal väcks mot den nu 41-årige mannen.
  • 5 april 2019 Khader Amiri döms till 18 års fängelse för mordet.
     

Källa: Åklagarmyndigheten, TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Hundägaren hittade dödade flickan: ”Som en skräckfilm”

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Marzieh Amiri i Hökarängen

Hökarängen

Mord