Blaise lagar mat till flyktingar och hemlösa

Gratis mat till behövande på Kontrapunkt i Malmö

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

MALMÖ. Under flyktingströmmen 2015 lagade Blaise Aitkins, 65, mat till 250 flyktingar om dagen.
I vinter kommer Malmös hemlösa få värma sig med hans centralafrikanska maträtter. Matlagning är Aitkins sätt att försöka göra världen lite bättre.
– Det finns ingen hunger i världen egentligen. Vi måste bara vara mer solidariska, säger Blaise Aitkins.

Blaise Aitkins har två stora passioner i livet – musik och mat. Den sistnämnda har blivit hans sätt att göra världen lite mer medmänsklig.

Flera gånger i veckan lagar Blaise Aitkin mat åt hemlösa eller flyktingar. Det har han gjort, från och till, de senaste fem åren. Under flyktingströmmen 2015 fanns det en strid ström av hungriga munnar att mätta. Då lagade han mat till uppemot 250 personer om dagen.

– Den största glädjen kände jag när all mat var uppäten. När kastrullen med sex kilo potatis och den stora kastrullen med böngrytan var helt tom, säger Blaise Aitkins.

Basen för Blaise Aitkins välgörenhetsarbete är kollektivet Kontrapunkt i Malmö. Under 2015 fungerade Kontrapunkt som en plats där flyktingar kunde samla kraft, få information, ta en dusch, vila och framförallt äta sig mätta.

Allt arbete var ideellt och många anslöt för att hjälpa till.

Flera gånger i veckan lagar Blaise Aitkin mat åt hemlösa eller flyktingar i Malmö.
Foto: Krister Hansson/Privat
Flera gånger i veckan lagar Blaise Aitkin mat åt hemlösa eller flyktingar i Malmö.

Många timmar i köket

Blaise var en av de mest hängivna och blev ansvarig för matlagning och kök. Det hände att han stod i köket uppemot tolv timmar om dagen för att mätta alla flyktingfamiljer som strömmade till.

– Det finns en stark tradition i mitt land att man alltid ska bjuda på mat när någon kommer hem till en. Bjuder du inte på något så är du en dålig människa, säger Blaise Aitkins.

Blaise engagemang har fortsatt och nu förvandlar han mat från Kontrapunkts matbank till härliga varmrätter. I dagsläget är det medlemmar i föreningen som får äta sig mätta.

Från den 16 december kommer Blaise ännu en gång laga mat till människor i nöd.

Då öppnar en värmestuga för hemlösa i Malmö. Värmestugan är ett samarbete mellan Kontrapunkt, Stadsmissionen, Fryshuset, Röda korset och Malmö stad. Blaise mat kommer bli ett välkommet bidrag i värmestugan.

– Det kommer finnas lagad mat där varje kväll men även fika och kaffe. Vi på Kontrapunkt står för maten, säger Kalle Palmgren, medlem i Kontrapunkts matgrupp.

”Män får inte laga mat”

Det var ingen självklarhet att Blaise Aitkin skulle bli en baddare på att laga mat. I den by, på landsbygden i Kamerun, som han kommer från står kvinnorna för matlagningen.

– Det är förbjudet för män att laga mat. Kvinnorna förbjuder männen att göra det. De har hand om maten, säger Blaise.

Men det slumpade sig så att Blaise började studera i Frankrike. Då fanns det inget alternativ än att börja laga mat själv. Med lite hjälp från sina systrar, som också studerade i Frankrike, började han laga den traditionella centralafrikanska maten som han växt upp med.

Nu har Blaise utvecklat sin matlagning och har blivit en fena på att använda de råvaror som finns i Kontrapunkts matbank. Som i sin tur innehåller överblivna råvaror från olika matbutiker.

– Han är väldigt passionerad när det gäller mat. Och vill att alla ska äta före honom. Om han själv äter – är det flera timmar senare – när alla andra är klara, säger Kalle Palmgren.

Kalle Palmgren är imponerad över vad Blaise lyckas skapa från matbanken. Men höjer skämtsamt ett varningens finger för såsen.

– Den är ofta stark. En riktig utmaning för smaklökarna. Men han brukar förvarna när såsen är stark, säger Kalle Palmgren och ler.

1 av 2 | Foto: TT
Kalle Palmgren är medlem i Kontrapunkts matgrupp. På lastkajen tar Johanna Anemalm emot en matleverans som matvolontären Ulf Carlsson levererar till lastkajen vid den matbank som just nu byggs upp av Kontrapunkt i Malmö. Mjölk, bröd, grönsaker och korv bortskänkes till alla som vill ha – varje dag. Så lyder mottot för den nya matbank som just nu byggs upp i Malmö. Målet? Att ingen ska behöva gå hungrig längre. 
Foto: TT
Kalle Palmgren är medlem i Kontrapunkts matgrupp. På lastkajen tar Johanna Anemalm emot en matleverans som matvolontären Ulf Carlsson levererar till lastkajen vid den matbank som just nu byggs upp av Kontrapunkt i Malmö. Mjölk, bröd, grönsaker och korv bortskänkes till alla som vill ha – varje dag. Så lyder mottot för den nya matbank som just nu byggs upp i Malmö. Målet? Att ingen ska behöva gå hungrig längre. 

Kontrapunkts arbete för flyktingar

  • Kontrapunkt är ett religiöst och partipolitiskt obundet kollektiv och kulturhus. Målet är att jobba för rättvisa, solidaritet och gräsrotsdemokrati.

  • Mellan åren 2015 och 2016 ordnade föreningen 17 000 övernattningar för människor på flykt.

  • Flyktingar kunde äta lagad mat eller fika. Föreningen tillhanda höll omkring 100 000 portioner lagad mat.

  • Det fanns en hel ”gratisbutik” med skänkta kläder där flyktingar kunde välja något nytt plagg man var i behov av.

  • I ett rum på Kontrapunkt fanns det 100-tals leksaker och kramdjur som flyktingbarn kunde låna och leka med.

  • Det fanns dusch - och tvättmöjligheter för flyktingar.

  • Flyktingar kunde få hjälp och rådgivning från sjukvårdspersonal.

  • Föreningen tillhandahöll även olika typer av information. Som adresser och telefonnummer till myndigheter. Samt juridisk rådgivning om asylprocessen.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE