Publicerad:

Experten pekar ut fyra möjliga dödsorsaker

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Flera Malmöbor har rapporterat om att ungarna numera är borta.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flera Malmöbor har rapporterat om att ungarna numera är borta.

En vecka fick den nya svanfamiljen i Malmö.

Nu är ungarna borta.

Att människor bragt dem om livet är dock otroligt.

– Det går så klart inte att utesluta men det är inte det första jag tänker på vid sån dödlighet, säger fågelexperten Kenneth Bengtsson.

För lite mer än en vecka sedan fick Malmös mest kända svanpar tillökning. Debatten efter att ungarna kläcktes har dock mest kommit att handla om den aggressivitet många upplevt från den nya svanhanen.

Den familjelycka som rått har dock nått sitt slut.

På måndagen rapporterade Sydsvenskan att alla svanungarna är borta. Med största sannolikhet är de döda.

Även Aftonbladet har nåtts av uppgifter om att svanungarna försvunnit en efter en för att nu vara helt borta.

”Är inget ovanligt”

Att svanungar går bort tidigt är dock i sig inget märkvärdigt.

– Det är i sig inget konstigt. Många, många svanfamiljer drabbas av det här ödet, att ungarna dör tidigt. Antingen av sig själva eller för att de blir tagna av andra djur. Det är inget ovanligt, säger Kenneth Bengtsson, fågelexperten som bland annat är vice ordförande i Skånes Ornitologiska Förening.

Dödsorsakerna kan vara många.

– Ibland beror det på födobrist. Att man inte har mat till ungarna. Andra är faktiskt sjukdomsrelaterade - att det är rena parasiter. Det lär vara nån parasit som är rätt vanlig bland svanungar, säger Kenneth Bengtsson.

Råtta eller mink

Det går inte att utesluta att något rovdjur varit framme.

– Nu vet jag inte om där är mink men om det är det är de starkt misstänkta. Sen är där ju mycket råttor i kanalområdet. Det är givetvis fullt möjligt för en råtta att ta en svanunge. Och tar den en kan den ta flera.

Brist på föda, sjukdom eller ett rovdjur. Det är alla dödsorsaker som han tror mer på än att någon förbipasserande dödat de nyfödda fågelungarna.

– Det blir ofta spekulationer om att människor gått fram. Det går så klart inte att utesluta men det är inte det första jag tänker på vid sån dödlighet.

Händer tidigt

Han lägger till:

– Det hade varit förfärligt om det kommit fram belagda uppgifter på att människor slagit ihjäl dem.

Svanarna föder förhållandevis många ungar under sin långa livstid, men mister också många av sina barn i ett tidigt skede.

– Det händer oftast under de första en-tre veckorna. Då förlorar de flest. Ibland förlorar de allihopa och ibland merparten.

Han är även av uppfattningen att något liknande troligtvis hände i fjol, då samma hona ruvade på ägg men han såg själv aldrig några ungar i livet. Däremot hittade han en död unge i boet. När den var alldeles nykläckt.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: