Ung kille död – lustgas misstänks ligga bakom

Av: Maria-Elena Zelaya

Publicerad:
Uppdaterad:

Användningen av lustgas som berusningsmedel bland unga har blivit allt mer populärt i Danmark.

Drogen tros vara en bidragande faktor bakom en ung killes död i helgen, skriver dansk media.

Lustgas har i flera år gått upp och ner i popularitet bland festande unga runt om i världen. Tidigare har Aftonbladet bland annat skrivit om krogar som säljer lustgas. I helgen dog en 23-årig kille i Danmark och dansk polis utreder nu om lustgas kan ha varit en bidragande faktor, skriver dansk media.

Enligt giftcentralen i Danmark har de fått in flera rapporter från unga med tecken på nervskador så som skakande händer, fötter och problem med benen. Till den danska nyhetsbyrån BT säger läkaren Dorte Palmqvist att biverkningar från lustgas ofta tillkommer efter en längre tids missbruk.

– Gasen inaktiverar B12, vilket kan orsaka nervskador och anemi. Vilken kan vara oåterkalleligt, men man hoppas att rehabilitering kan korrigera en del av skadan igen. Vi vet inte mycket om det ännu, säger Dorte Palmqvist.

Lustgas larm ökar

För nio år sedan fick giftcentralen i Danmark inga samtal om lustgas men sedan dess har det ökat, förra året fick de in 39 ärenden om gasen. I år spås det komma ungefär lika många. Samtalen handlar unga som svimmat efter användning av gasen och blivit blåa om läpparna. De allra flesta som hör av sig till centralen är unga i tjugoårsåldern.

– Missbruk av lustgas kan orsaka akut syrebrist eftersom gasen tränger undan syret du har i dina lungor. Användningen kan leda till koma, kramper och i värsta fall döden, säger Dorte Palmqvist.

I Danmark har tre personer dött där lustgas varit inblandat, första var 2007. Enligt Dorte Palmqvist är det många unga som blandar lustgas med till exempel alkohol och andra droger, vilket ökar risken för allvarliga biverkningar.

Publicerad:

LÄS VIDARE