Kataloniens president fördömer våldet

TT-Reuters

Publicerad 2019-10-17

Kravallpolis på Barcelonas gator under onsdagskvällen.

Tredje dagens protester i Katalonien urartade i nya våldsamma sammandrabbningar.

Regionens president Quim Torra uppmanar nu till en ny självständighetsomröstning – men också till ett slut på våldet.

– Det finns ingen anledning eller rättfärdigande för att bränna bilar eller annan vandalism, säger han.

Demonstranter kastade bensinbomber och satte eld på fordon i Barcelona under onsdagskvällen, i den tredje dagen i rad av protester i Katalonien. Kravallutrustad polis besvarade stenkastning med att skjuta en form av gummikulor, enligt vittnesuppgifter till Reuters. Under kvällen skadades nära 100 personer i drabbningarna och ungefär lika många demonstranter har gripits.

Kataloniens president Quim Torra gick ut i tv och manade till lugn.

– Vi kommer inte tillåta det vi sett på våra gator. Det här måste sluta – nu. Det finns ingen anledning eller rättfärdigande för att bränna bilar eller annan vandalism, sade Torra.

"Måste vara fredliga"

Protesterna inleddes när Spaniens högsta domstol dömde nio katalanska separatistledare till mellan 9 och 13 års fängelse för bland annat uppvigling, med motiveringen att de uppmuntrat till oroligheterna i samband med självständighetsomröstningen hösten 2017.

– Protesterna måste vara fredliga. Vi kan inte tillåta att våldsamma grupper skadar bilden av (den separatistiska) rörelsen som miljoner katalaner stöder, sade Quim Torra, som själv i september manade till konfrontation med Madrid om de åtalade separatistledarna fick fällande domar.

Generalstrejk på fredag

Hans uttalande kom efter att Spaniens premiärminister Pedro Sanchez vädjat till Torra att "väldigt tydligt" fördöma våldet.

Samtidigt manade Torra "alla parter" till en ny omröstning om självständighet för Katalonien.

– Vi kommer att återvända till valurnorna igen i frågan om självständighet.

Protesterna mot fängelsedomarna kommer att fortsätta. Separatiströrelsen har kallat till fortsatta demonstrationer i hela regionen och på fredag planeras en generalstrejk.

Följ ämnen i artikeln