Johnson lättar restriktioner – tester inleds

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-05-28

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under en tidigare presskonferens om coronaläget i landet. Arkivbild.

Grupper på upp till sex personer får nu tillåtelse att träffas så länge de gör detta utomhus, och vistas på lämpligt avstånd från varandra. Det är den senaste i raden av restriktionslättnader i Storbritannien som nu även inleder omfattande smittspårning.

– Ändringarna innebär att vänner och familjer nu kan börja träffa sina nära och kära, kanske träffa båda föräldrar på en gång, eller båda farföräldrarna på en gång, sade premiärminister Boris Johnson i samband med att restriktionslättnaden tillkännagavs.

Johnson tillkännagav även till att landets skolor kommer att öppna sina portar för ännu fler elever i början av nästa vecka, samt att friluftsbutiker och bilaffärer kommer att öppna inom kort.

Ambitiös smittspårning

Ett viktigt vapen i landets kamp mot smittan som tagit över 46 000 britters liv är det omfattande test- och smittspårningsprogram som nu inleds i England.

Med hjälp av 25 000 smittspårare, 20 000 provtagare och 7 000 kliniker, påbörjar England arbetet med att kontakta samtliga som testats positiva för att få reda på vilka de varit i nära kontakt med.

Ambitionen är att test- och smittspårningsprogrammet dagligen ska kunna testa 10 000 personer samt spåra de personer som de testade varit i "nära kontakt" med.

Att vara i nära kontakt definieras här som att befinna sig närmare än två meter under en period på 15 minuter eller längre. Alla som misstänks ha varit exponerade kommer att behöva isolera sig i hemmet, även de som saknar symptom.

Bygger på frivillighet

Hälsominister Matt Hancock konstaterade i samband med lanseringen av programmet att det är en "medborgerlig skyldighet" att hjälpa myndigheternas försök att spåra smittan.

– Det är oerhört viktigt för alla som får symptom... att omedelbart isolera sig i hemmet, att testa sig, och att inte gå ut, säger Matt Hancock till BBC radio.

Programmet bygger på invånarnas samarbetsvilja då det inte kommer att vara straffbart att vägra att delta.

Cummings i blåsväder

Premiärminister Boris Johnsons viktigaste rådgivare Dominic Cummings uppmanar även han engelsmännen att frivilligt delta.

Cummings har senaste tiden varit i blåsväder sedan han själv brutit mot Storbritanniens strikta utegångsförbud genom att resa över 40 mil bara några dagar efter att britterna uppmanades att stanna hemma för att bromsa virusutbrottet.

I nuläget är test- och smittspårningsprogrammet endast är i bruk i England har Storbritanniens övriga riskdelar Skottland, Wales och Nordirland meddelat att de snart kommer att ta liknande program i bruk.

PODD Coronakrisen och inrikespolitik

Om det politiska läget, med Aftonbladets Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen