Tidig semester – då är du helt rätt ute

Ny superprognos: Så blir vädret i juni, juli och augusti

Publicerad 2020-05-29

I år lönar det sig inte att ta sen semester.

I alla fall inte om man ska tro långtidsprognosen.

Juni och juli ser just nu ut att bli torrare och varmare än normalt – augusti verkar dock bjuda på ovanligt mycket regn och lågtryck.

EU:s miljödataprogram Copernicus är världsledande för datainsamling om jordens klimat och andra globala system. Deras information används av både Naturvårdsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Syftet är att övervaka och ge prognoser för hur miljön på land, i havet och i atmosfären mår samt ge information om klimatförändringar och krisberedskap jämfört med de senaste 30 åren.

Visar värme:

Visar nederbörd:

Extra utsatt

Copernicus prognoser ger även en välgrundad fingervisning om vädret flera månader framåt. Så välgrundad en långtidsprognos nu kan bli – med tanke på att en vanlig 24-timmarsprognos från SMHI prickar rätt i 80–85 procent av fallen.

Med det sagt visar prognosen från Copernicus att juni, årets första riktiga sommarmånad, blir torr och på sina håll mycket torr. Extra utsatt är Götaland. Öland och Gotland liksom Värmland i nordvästra Svealand tycks få en regnfattig inledning på sommaren.

Från Uppsala och söderut ser temperaturen ut att bli något över det normala, med en extra skjuts längs södra Östersjökusten, Öland och Gotland. Norra Norrlands inland ser dock ut att bli en kylig historia.

Juli ser ut att bli normal eller något över det normala i i stort sett hela landet, med torrt eller mycket torrt väder från Umeå och söderut. Lapplandsfjällen blir dock rätt mycket blötare än normalt, enligt Copernicus.

Augusti är den sommarmånad som sticker ut minst med för årstiden helt normala temperaturer i hela landet. Nederbördsmängderna avviker negativt, för den som gillar sol och blå himmel, längs Sveriges samtliga kuster, stora delar av Götaland och södra Norrland.

Tendensen stöds av Mikael Sjöstrand, meteorolog på vädertjänsten Klart:

– Den säsongsprognos jag tittar på just nu visar att det i juni kommer att vara något varmare och torrare än normalt längst i söder, medan det allra längst i norr kan vara något svalare än normalt och framför allt mer regn i fjällen, säger han och tillägger:

– Och liknande signaler för juli månad. Lite varmare och torrare i söder men troligtvis lite mer regn än normalt och normaltemperaturer över norra Norrland.

Miljontals uträkningar

Hur görs Copernicus långtidsprognoser?

– Utgångspunkten är väderläget just nu, sedan låter man superdatorer göra miljontals och åter miljontals uträkningar för att få fram vädret flera månader framåt. För sådana här modeller är det viktigt att se hur vädret ser ut över hela jorden. Det finns många regionala väderfenomen som påverkar vädret på andra platser, säger han.