Gängledaren Mohamed Ali, 22, döms till livstids fängelse

Flera döms till hårda straff för dubbelmordet i Danmark

Av: Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

Ledaren för Rinkebynätverket ”Dödspatrullen”, Mohamed Ali, 22, döms till livstids fängelse för morden på två män ur rivaliserande ”Shottaz” i Danmark förra året.

Även Mansor Ismail, 20, och Benjamin Owusu Afriyie, 25, döms till livstid.

Två unga män, som var under 17 när morden begicks, döms till fängelse i 20 år.

Fem medlemmar ur Dödspatrullen, varav en av dem den utpekade ledaren Mohamed Ali, sköt den 25 juni 2019 ihjäl två Shottaz-medlemmar då de satt i en svenskregistrerad bil i Herlev utanför Köpenhamn.

Den ena mannen dog på platsen efter att ha träffats av 19 skott. Den andra träffades i låret och dog senare. En tredje man lyckades fly och kom undan utan skador.

Flyktbilen hittades av polisen redan samma dag och både teknisk bevisning, kläder och mordvapen identifieras trots männens försök att elda upp den.

Männen kopplades till dådet bland annat genom videofilmer från vittnen, där det syntes att de hade på sig kläderna som senare hittades i bilen.

Mohamed Ali, 22.
Foto: Polisen
Mohamed Ali, 22.
Foto: Polisen
Mansor Ismail, 20.

Extra hårda straff

Fem män hemmahörande i Rinkeby i Stockholm med djupa kopplingar i organiserad brottslighet greps under veckorna som följde efter morden. Förutom dubbelmordet och mordförsöket åtalades de för bilstöld. I rätten nekade alla fem både brott och gängtillhörighet.

Nu har alla fem, i dag mellan 18 och 25 år gamla, dömts av en enig domstol i Glostrups tingsrätt.

Rätten gick på åklagarens linje och dömde de tre männen som var över 18 när brottet begicks, Mohamed Ali, Mansor Ismail, 20 år, och Benjamin Owusu Afriyie, 25 år, till livstid i fängelse.

Anledningen till de hårda straffen är den danska strafflagens 81:a paragraf, som stadgar att vid gängrelaterade brott kan dubbelt så hårda straff utdömas, jämfört med den vanliga straffskalan.

De två yngsta männen, som var 17 år när brottet begicks, döms till 20 års fängelse.

Foto: Johan Nilsson/TT
Nu kommer beskedet om domstolen anser att de fem svenskar som åtalats för dubbelmordet i Danmark är skyldiga. Arkivbild.
Foto: Ekstrabladet
Här flyr gärningsmännen efter dubbelmordet.
Foto: Ekstrabladet
Två män sköts ihjäl med automatvapen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT
Polis och kriminaltekniker på mordplatsen i Köpenhamnsförorten Herlev.
Publicerad:

LÄS VIDARE