Stökigt presidentval i Guatemala

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sandra Torres som ställer upp för mitten-vänsterpartiet UNE får drygt 20 procent av rösterna i opinionsmätningarna i Guatemala. Arkivbild.
Foto: Oliver de Ros
Sandra Torres som ställer upp för mitten-vänsterpartiet UNE får drygt 20 procent av rösterna i opinionsmätningarna i Guatemala. Arkivbild.

Guatemalanerna röstar under söndagen i landets presidentval efter en kaotisk valrörelse där diskussionerna om gängkriminalitet, fattigdom och migrationen till USA har dominerat.

Hela 19 kandidater ställer upp i valet. Bäst ser det ut för företagskvinnan, tillika tidigare presidentfrun, Sandra Torres som leder i opinionsmätningarna. Torres, som ställer upp för mitten-vänsterpartiet UNE, får drygt 20 procent av rösterna i mätningarna medan konservativa Alejandro Giammattei ligger tvåa med cirka 11 procent. Ingen av kandidaterna ser dock ut att få tillräckligt många röster för att undvika en andra valomgång.

Det har varit en kaotisk valrörelse i det korruptionsplågade landet. Två av de ledande presidentkandidaterna, Thelma Aldana och Zury Rios, har hindrats från att delta i valet. Aldana anklagas för oegentligheter under sin tid som åklagare, något hon själv nekar till. Hon anser att falska anklagelser riktats mot henne på grund av hennes arbete mot korruption. Som riksåklagare har hon, med FN i ryggen, sett till att tidigare presidenter, ministrar och företagare har hamnat i fängelse.

Rios är dotter till den avlidne exdiktatorn Efraín Ríos Montt och enligt lag får hans släktingar inte ställa upp i presidentvalen.

Samtidigt har en av Guatemalas främste åklagare, Oscar Schaad, flytt landet efter hot riktats mot honom och hans familj.

Publicerad:

LÄS VIDARE