Svensk-fransk avsiktsförklaring om försvaret

TT

Publicerad 2021-09-23

Peter Hultqvist (andra från vänster) och Florence Parly (andra från höger) i samband med ett möte för EU:s försvarsministrar i Slovenien i början av september.

Sverige och Frankrike signerar på fredagen en avsiktsförklaring om fördjupat försvarssamarbete, skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S) och hans franska motsvarighet Florence Parly på DN Debatt.

”Vårt mål är att arbeta mer effektivt tillsammans, till exempel genom att stärka vår förmåga att verka gemensamt i insatser när det så är nödvändigt”, skriver de.

Ministrarna tar den ryska militärövningen Zapad som hölls nyligen, utvecklingen i Medelhavsområdet och Kinas ökande globala militära närvaro som exempel på geopolitiska utmaningar.

”Vi är övertygade om att det fransk-svenska samarbetet bidrar till stabilitet i Östersjöområdet, i Europa och i resten av världen”, skriver de.

Hultqvist och Parly möts i Stockholm på fredag tillsammans med försvarsministrarna för ytterligare elva länder inom försvarssamarbetet Europeiska interventionsinitiativet.