Rysslands invasion av Ukraina

Varningen från östra Ukraina: ”Fly omedelbart”

Av: 

Emil Forsberg

NYHETER

Ryssland har skiftat fokus till östra Ukraina.

En rad raketattacker har inträffat och en flygplats ska ha bombats sönder.

– Fly omedelbart, säger guvernören Serhiy Gaidai.

När de ryska styrkorna började dra sig tillbaka från Kiev-området varnade flera experter för att man i stället skulle rikta fokus på östra Ukraina. Nu verkar farhågorna besannats.

Flyglarmen ljuder i både Luhansk och Dnipropetrovsk där en rad attacker rapporterats in under söndagen. I Dnipro ska flygplatsen helt ha förstörts efter en rysk attack, enligt de lokala myndigheterna.

– Det finns ingenting kvar, säger en talesperson för stadens militära administration.

I Luhansk kommer också rapporter om att en skola och flera bostadshus bombats.

– Som tur är har vi inga offer, säger Luhansks guvernör Serhiy Gaidai på telegram.

Ett bostadshus som förstörts i Rubizhne i Luhansk.

Det ryska försvarsministeriet bekräftar under söndagen att man attackerar mål i områdena, skriver The Guardian.

Luhansks guvernör Serhiy Gaidai uppmanar nu boenden i östra Ukraina att omedelbart lämna området. Samtidigt flaggar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för att hårda strider är att vänta.

– Vi tror på kampen och att vi kommer att segra. Vi är redo att strida och söka diplomatiska lösningar simultant för att få ett slut på kriget, säger han.

60 000 soldater kallas in

Kreml erkände nyligen ”betydande förluster” av ryska styrkor i Ukraina. Ukrainsk underrättelsetjänst uppgav samtidigt att Ryssland inlett en ”dold mobilisering” och att över 60 000 soldater kallats in för att stärka upp i Donbass-regionen.

Krigsvetaren Ilmari Käihkö tror att tillskotten blir viktiga för att Ryssland ska kunna ta kontroll över området och utropa segern den 9 maj – årsdagen för Tysklands kapitulation i andra världskriget.

– De behöver soldater fort och det här kan bli betydande för dem. De framgångar de har hittills räcker nog inte och man kommer att vilja åstadkomma något den närmaste månaden, säger han.

Ukraina saknar vapen

Samtidigt kraftsamlar Ukraina för att ta tillbaka de belägrade områdena i öst, något som bäddar för våldsamma strider, enligt Käihkö.

– Ukrainska styrkor vill stoppa Rysslands framfart och återta sitt territorium. Jag har fått uppgifter från mina kontakter i Ukraina om att de är på väg österut och förbereder sig. Men Ukrainas problem är att de saknar tyngre vapensystem, som stridsvagnar och artilleri, för att kunna genomföra en offensiv.

– De har än så länge mest försvarat sig. Det kommer att kräva mycket mer från de ukrainska styrkorna att anfalla och det återstår att se om de har den förmågan.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Ny militärkonvoj kör mot Donbass

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Rysk politik

Luhansk

Ukraina

Volodymyr Zelenskyj

Ryssland