Cyberhoten mot Sverige ökar efter invasionen

Så skyddar du dig mot cyberattacker

Publicerad 2022-03-09

Attacker kan dels riktas mot stater, myndigheter och banker. Men även privatpersoner kan drabbas hårt, förklarar Tomas Djurling.

Cyberhoten mot Sverige har ökat efter invasionen av Ukraina.

Sådana hot riktas inte bara mot stater utan kan även drabba privatpersoner, menar säkerhetsexperten Tomas Djurling.

– Det blir betydligt svårare för hackare om fler lär sig skriva ordentliga lösenord, säger han.

Tomas Djurling, säkerhetsexpert.

I dag är cyberattacker en självklar del av modern krigföring.

Flera ukrainska myndigheter har utsatts för ryska cyberattacker sedan krigets början. Och nu befarar amerikanska analytiker att detta kan leda till en dominoeffekt där även andra länder påverkas, rapporterar CNN.

– Cyberhoten mot Sverige är mycket högre nu än innan kriget bröt ut. Så ser det även ut för resten av västvärlden. Samtidigt har det varit mycket vanligt förekommande under en lång tid, säger säkerhetsexperten Tomas Djurling.

Även privatpersoner kan drabbas

Attacker kan dels riktas mot stater, myndigheter och banker. Men även privatpersoner kan drabbas hårt, förklarar Tomas Djurling.

– Många svenskar tänker nog att det inte finns någon som vill hacka deras datorer eftersom de inte har någon hemlig information där. Men så funkar det inte riktigt, säger han.

En vanlig typ av cyberattack som kan drabba privatpersoner är så kallade överbelastningsattacker.

Vid sådana anfall används tusentals datorer för att slå ut enskilda enheter. Ofta genom att skicka kopiösa mängder information till en dator eller mobil, vilket gör att enheten slås ut.

Sådana attacker kan få stora konsekvenser, särskilt när de riktas mot många personer samtidigt.

– Det kan exempelvis leda till att man inte kan betala sina räkningar, eller att man inte kan fylla i blanketter från myndigheter. På så sätt kan det även få konsekvenser för samhället i stort.

Som tur är finns det flera sätt att skydda sig mot attackerna.

Fyra sätt att skydda sig

Tomas Djurling lyfter fyra saker som du kan göra för att rusta dina mobila enheter för eventuella attacker.

Det kan låta självklart, men en så enkel sak som att uppdatera ditt lösenord kan göra stor skillnad. Långa lösenord med specialtecken och slumpmässigt valda siffror och bokstäver är bäst.

– Hade alla lärt sig att skriva ordentliga lösenord skulle hackaren få det betydligt svårare, förklarar Djurling.

En annan sak du kan göra är att kontinuerligt uppdatera din mobil, padda och dator med den senaste uppdateringen för mjukvaran som finns tillgänglig. Men gör det inte på en gång.

– Många uppdateringar introducerar också nya problem. Därför är det bra att vänta sju till tio dagar för att se att det inte kommer information om att uppdateringen inte fungerar som den ska.

Vidare rekommenderar Tomas Djurling att man använder sig av tvåstegsverifiering och att man installerar en brandvägg.

– Fixar man dessa saker är man väl skyddad mot cyberattacker, säger han.

”Går ryska statens ärenden”

En stor del av världens hackare kommer från just Ryssland. Det går inte att koppla dessa hackare direkt till den ryska staten, men hackare samarbetar ofta med dem.

– Den ryska staten skulle inte acceptera att ryska hackare gör vad de vill. Därför tvingas hackarna många gånger gå den ryska statens ärenden, säger Tomas Djurling.