S-distriktet: ”Förtroendet är upp till medlemmarna att avgöra”

Förundersökningen mot Tomas Eneroth nedlagd

Publicerad 2021-12-08

Förundersökningen mot Tomas Eneroth (S) har lagts ner men i hemdistriktet är händelsen fortfarande påfrestande.

S-ordförande Robert Olesen anser att kvinnan har tolkningsföreträde och att man inte kan ta ifrån någon en obehaglig upplevelse.

– Det framtida förtroendet är upp till medlemmarna och valberedningen att avgöra, det är inte upp till mig, säger han.

Chefsåklagare Maria Sterup meddelade på onsdagen att hon lägger ner förundersökningen mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Hon anser att den oönskade beröringen har ägt rum men inte är att klassa som brottslig.

I Eneroths hemdistrikt Kronoberg har känslorna på sina håll varit uppjagade efter ministerns ovälkomna beröring. Efter att Magdalena Andersson på nytt utnämnt honom till minister protesterade flera S-kvinnor i Småland i ett anonymt brev, något som Smålandsposten har rapporterat om.

Distriktsordförande i Kronoberg, Robert Olesen, säger att han personligen delar Magdalena Anderssons uppfattning och har förtroende för Eneroth som minister. Men han tillägger att det inte är upp till honom att avgöra.

– Det är upp till medlemmarna och valberedningen.

Robert Olesen, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Kronoberg.

Det är inget som försvinner

Olesen säger att händelsen har varit påfrestande för distriktet och att det fortsatt kommer vara det, trots den nerlagda förundersökningen.

– Det här är inget som bara försvinner, det ligger kvar och det måste vi jobba med, säger han.

Hur ser du på det som hänt?

– Vid alla oönskade beröringar, och vid beröringar som den utsatta uppfattar som obehagliga, är det den utsatta som har tolkningsföreträde. Det kan man aldrig ta ifrån dem.

Varför har den personen tolkningsföreträde?

– Man kan aldrig ta ifrån någon en upplevelse och det måste man ta hänsyn till.

Inte delgivits misstanke

Hur då?

– Det har man gjort. Man har konstaterat att det har hänt och att det har upplevts på ett obehagligt sätt. 

Tomas Eneroth kommenterar åklagarens besked i ett sms:

”Det är bra att myndigheterna tittat på detta och jag kan nu konstatera att åklagaren lagt ner förundersökningen. Som jag tidigare sagt har det aldrig varit min avsikt att röra vid någon person på ett sätt som kan uppfattas som olämpligt.”

Ministern fortsätter:

”Polisanmälan har enligt uppgift i media gjorts av en person som enbart läst om händelsen. Jag har inte varit på förhör eller delgivits någon misstanke om brott, och konstaterar nu att förundersökningen lagts ned.”