Försvarets rapporter om spioneri: Främmande fordon och onormala kontaktförsök

Uppdaterad 2022-04-11 | Publicerad 2022-04-07

Försvarsmakten varnade i krigets inledningsskede för att risken ökat för spioneri och sabotageaktioner.

Aftonbladet kan avslöja att försvaret upprättat flera rapporter om incidenter som nu utreds – bland annat främmande fordon som synts på ”onormala platser”.

– Vi kan bekräfta att observationer har gjorts då och då under våren, säger Julia Larsson, kommunikationschef på Mellersta militärregionen.

Rysslands anfallskrig i Ukraina har ställt säkerhetssituationen i Europa på sin spets – och den 5 mars tog Vladimir Putin beslut om att Sverige skulle inkluderas på en lista över ”ovänliga stater”.

Den 10 mars gick Försvarsmakten ut på en presskonferens och varnade för att hotet mot Sverige ökat och påtalade särskilt risken för ryska sabotageaktioner och spioneri.

– Vi klassar hotet för främmande underrättelseverksamhet som högt, en fyra på en femgradig skala, sa Jan Kinnander, säkerhetschef på Militära underrättele- och säkerhetstjänsten, Must.

Militärpolisen är en av försvarets resurser för att förhindra spionage mot militära objekt. Här militärpolis på motorcykel från 11:e militärpolisbataljonen Livgardet.

”Främmande fordon”

Aftonbladet kan avslöja att varningen föregicks av flera rapporter om säkerhetsincidenter som kan kopplas till förberedelser till sabotage och spioneri.

Den 8 mars hölls ett samverksansforum med civila myndigheter som länsstyrelsen där Mellersta militärregionen gick ut med en lägesbeskrivning, där man rapporterade om tre typer av säkerhetsincidenter som noterats i närtid.

För de civila myndigheterna som deltog på konferensen beskrev en samverkansofficer från Försvarsmakten:

”UAV-rapporter” ( rapporter om drönare, reds. anm.).

”Onormalt kontaktsökande med vissa individer”.

”Främmande fordon på onormal plats”.

På Mellersta militärregionen är man fåordig om rapporterna, men kommunikationschefen Julia Larsson bekräftar att Försvarsmakten gjort observationer av den här typen som rapporterats till polismyndigheten och Säkerhetspolisen.

– Vi kommenterar inte specifika händelser men vi kan bekräfta att observationer har gjorts då och då under våren, säger Julia Larsson.

Försvarsmakten gjort observationer som rapporterats till polismyndigheten och Säkerhetspolisen.

I vilken mån utreds de här händelserna?

– De händelser som man inom polisen och Säkerhetspolisen bedömer att de behöver utredas, de utreds av dem. Specifik information om hur utredningarna går till har jag ingen information om, säger Julia Larsson.

”God lägesbild”

Hon säger att det finns en förhöjd vaksamhet mot säkerhetshotande verksamhet inom hela Försvarsmakten – även gällande händelser som dessa.

– Försvarsmakten har en god lägesbild. Tillsammans med andra myndigheter följer vi den här händelseutvecklingen väldigt noga och det är något vi gör hela tiden.

John Granlund