Gapet mellan M och SD vidgas i ny väljarbarometer

Natofrågan och försvarspolitiken viktigast för väljarna

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2022-04-08

M går försiktigt framåt och SD får sitt lägsta väljarstöd sedan 2017, enligt en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

– Moderaterna upplevs ha en tydligare politik i frågor kopplade till kriget, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Gapet mellan M och SD är större än på flera år.

Det skiljer 5,9 procentenheter mellan partierna enligt månadens väljarbarometer från Aftonbladet/Demoskop. Senast gapet var så stort var i augusti 2017. Då skilde det 6,2 procentenheter mellan partierna.

I den nya mätningen för april ligger M på 22,9 procent (+0,9) medan SD ligger på 17 procent (-0,5).

– I första hand tappar Sverigedemokraterna väljare till Moderaterna. Även om det finns ett tydligt väljarutbyte mellan M, KD och SD, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

SD-ledaren Jimmie Åkesson.

”Moderaternas hemmaplan”

Karin Nelsson menar att gapet går att koppla till partiernas profilering inom försvars- och säkerhetspolitiken.

– Försvarspolitiken och frågan om ett svenskt Natomedlemskap prioriteras av väljarna just nu. Där är SD inte alls lika tydliga i sin politik som M, säger hon.

Efter att kriget i Ukraina inleddes är det även andra politiska frågor som ligger högt upp på dagordningen, vilket påverkar väljaropinionen.

– Väljarna tycker att politiken kring inflationen och de höjda räntorna i spåren av kriget är viktiga. Det här är frågor som ligger på M:s hemmaplan.

Tydlighet viktigaste faktorn

Gapet mellan de två stora högerpartierna tros alltså hänga ihop med hur tydliga partierna är med var de står, enligt Karin Nelsson.

Ulf Kristersson (M) har sagt att Sverige borde gå med i Nato redan i vår. För drygt tre veckor sedan skrev Kristersson i en debattartikel i DN att han kommer att ansöka om Nato-medlemskap i höst om han vinner valet.

Sverigedemokraterna har förvisso öppnat upp för ett potentiellt medlemskap. Men de har inte gett något definitivt svar.

M-ledaren Ulf Kristersson.

S-lyftet stannar av

I förra månadens mätning gick Socialdemokraterna kraftigt framåt. Partiets stöd låg då på 32,4 procent. I mätningen från april har de tappat 0,9 procentenheter.

– S ligger mer eller mindre still efter förra månadens opinionslyft. S har ökat under hela hösten och Magdalena Andersson har ett skyhögt förtroende, säger Karin Nelsson.

– Och i tider av krig och kris gynnas det statsbärande partiet. Det kan vara så att opinionen nu nått en mättnadsgrad, forsätter hon.

MP och L under spärren

MP och L ligger fortsatt under riksdagsspärren. I aprils mätning ligger Miljöpartiet på 3,5 procent (+0,6) medan Liberalernas stöd ligger på 2,4 procent (+0,2).

Karin Nelsson säger att rörelserna i opinionen är mycket små på det stora hela. Hon menar också att både valrörelsen och väljaropinionen kommer att påverkas mycket av vad som händer i Ukraina framöver.

– Vi har inte upplevt krig på det här sättet på mycket länge. Så väldigt mycket är oskrivet, säger hon.

Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Siffror inom parentes visar skillnaden mot förra mätningen för en månad sedan.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.