Norges försvarsminister avgår efter sexskandal: ”Jag gick över gränser”

Publicerad 2022-04-09

Norges försvarsminister avgår efter ha haft en relation med tonåring.

Kallade sig för hennes ”sexuella mentor”.

– Jag kände mig speciell. Jag kände mig utvald. Men sen fortsatte han att tänja på mina gränser, säger kvinnan till VG.

 Odd Roger Enoksen avgår som Norges försvarsminister efter att det framkommit att han haft en sexuell relation med en då 18-åring kvinna.

Norges försvarsminister Odd Roger Enoksen (SP) har lämnat in sin avskedsansökan efter att en sexskandal med en ung kvinna blossat upp. Affären ska ha inletts 2005 efter att den då 18-åriga kvinnan var på skolbesök i det norska stortinget.

– Jag har gjort flera dåliga val och bedömningar, och kommer att ge en oreserverad ursäkt för att mitt agerande har gjort livet svårare för andra, säger Enoksen.

Kvinnan uppger för norska VG att de inledde en väldigt nära sexuell relation med Enoksen som under hösten 2005 blev olje- och energiminister i Jens Stoltenbergs rödgröna regering.

”Sexuell mentor”

Kvinnan som idag är 30-årsåldern säger att hon genom deras relation fick träffa profilerade politiker, åka regeringsbil och blev lovad ett sommarjobb i stortinget. Hon har tidigare inte berättat om deras sexrelation.

– Jag har hållit på med det här i så många år, och jag skämdes. Det är inte rätt att jag ska bära det, när han använde sin makt och sin position för att få det han ville, säger hon till VG.

De ska båda ha kallat Enoksen för kvinnans ”sexuella mentor”, vilket även ministern bekräftar. Han ska ha varit gift under relationen med den 32 år yngre kvinnan.

 Odd Roger Enoksen och Jonas Gahr Støre.

Støre: Rätt beslut att avgå

Enoksen utsågs till Norges försvarsminister i Jonas Gahr Støres (AP) rödgröna koalitionsregering i höstas. Han uppger att han ångrar deras relation efter VG:s avslöjande. Under lördagsmorgonen meddelade han dessutom att han avgår som landets försvarsminister.

– Jag har i dag meddelat min partiledare Trygve Slagsvold Vedum, och statsminister Jonas Gahr Støre, att jag vill avgå som försvarsminister, säger han till den norska tidningen.

När den norska statsministern kommenterar sitt statsråd avskedsansökan säger han att Enoksens förtroende är förbrukat.

– Jag fick kännedom om fallet som får Enoksen att dra sig ur, i går kväll. Jag vill inte kommentera innehållet, men jag tycker att det som framkommer i målet är av en karaktär som inte är förenligt med det förtroende man är beroende av som minister, något jag förmedlat direkt till Enoksen. Därför är det rätt att han ber om ursäkt och säger upp sig, säger Støre.

Under lördagen höll Støre en pressträff där han menar att Enoksen inte skulle blivit minister om han berättat om affären tidigare.

– Enoksen borde ha ha berättat om situationen som gör att han nu avgår innan han blev statsråd, säger Støre.

Följ ämnen i artikeln