Sanije höggs till döds – nu åtalas ex-maken

Publicerad 2021-09-03

Sanije dödades med ett 40-tal knivhugg vid tågstationen i Linköping.

I dag åtalades hennes ex-make för det brutala mordet som åklagaren menar hade karaktären av en avrättning.

– Han står med en stor jäkla kniv härnere. Skicka någon nu, löd ett av många samtal till SOS den dagen.

44-åriga Sanije skulle besöka sina familjehemsplacerade barn i Östergötland den där aprildagen. Men hon hade en dålig känsla i magen, berättade hon för vänner.

Hon var rädd för ex-mannen, barnens pappa, som hon levde skyddad från.

De hade skiljt sig några år tidigare men han hade inte velat acceptera det och lät henne inte vara. Enligt släktingar till Sanije hade maken många gånger hotat mörda henne och hon fruktade att hon kanske skulle råka stöta på honom då de båda var inbokade att träffa barnen efter varandra denna aprildag.

– Sanije kände på sig att något skulle hända och hon fick tyvärr rätt. Jag skulle vilja säga till alla kvinnor därute att lita på sin magkänsla, säger en av Sanijes vänner.

Reste till Linköping – väntade på tåget

För mitt på dagen, den 15 april, anfölls Sanije på centralstationen i Linköping.

I en av gångtunnlarna, inför chockade vittnen, misstänks hennes ex-make ha dödat Sanije. Åklagaren menar att mordet hade karaktär av en avrättning.

Enligt åtalet överfölls Sanije bakifrån av ex-maken, som utdelade ett fyrtiotal knivhugg över stora delar av hennes kropp. Förloppet var enligt åklagaren utdraget och plågsamt.

Åklagaren menar även att mannen hade planerat gärningen noggrant. Beväpnad med kniv reste han till Linköping där han väntade på Sanije när hon klev av tåget.

– Det här är en tragisk och fruktansvärd händelse. Jag menar att vi har ett mycket gott bevisläge. Hela händelsen finns på övervakningsfilm och flera vittnen var också på plats när det hände, säger vice chefsåklagare Malin Axelsson som är förundersökningsledare.

Nekar till brott – men finns på film

En person som ingrep och försökte stoppa angreppet blev utsatt för grovt olaga hot, enligt åklagaren. Gärningsmannen gick då mot honom med kniven och sa ”vill du slåss?”

På tågstationen var det rörelse den dagen och många förbipasserande blev vittne till knivattacken. Många chockade personer ringde in till SOS alarm den dagen.

– Han står med en stor jäkla kniv härnere. Skicka någon nu!

– Han står och hugger i henne, skicka någon snabbt som fan.

40-åringen förnekar brott, men han vidgår att det är han som syns på övervakningsfilmen från platsen. I förhör menar han att hans ”händer och fötter gjorde det”, att han inte kunde styra dem och att han i själva verket inte alls ville skada sin ex-fru.

Den nu åtalade ex-maken har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Rättsmedicinalverket bedömer i sitt utlåtande att mannen inte hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks även om han själv menar att han haft problem med röster i huvudet. Han hade inte heller vid tiden för undersökningen en allvarlig psykisk störning så straffet blir fängelse.

Även kommunen utreds

Samtidigt pågår ytterligare en utredning gällande Sanije och hennes ex-make mot Motala kommun som hade kallat Sanije och ex-maken, som hon levde skyddad från, till möte samma dag.

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, har inlett en egen tillsyn för att få klarhet i kommunens agerande vid tiden för mordet.

Aftonbladets mångåriga granskning av det dödliga våldet mot kvinnor har tidigare visat hur det finns flera exempel på hur socialtjänsten bokar kvinnor och den som utsatt dem för våld på möten på samma dagar eller samma tider.

Sanije blev en av fem kvinnor som i våras mördades inom loppet av bara några veckor.

Efter sig lämnade hon nio barn.

– Det är så tomt utan henne. Vi minns henne som en stjärna i den här mörka världen, säger en vän till Sanije.

DAILY Efter vreden: Kvinnomorden fortsätter

Aftonbladet Daily med Linda Hjertén, krimreporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen