Nya bilden: Däckspåren där Lars Vilks dödskraschade

Publicerad 2021-10-11

Senaste fotot från olycksplatsen där Lars Vilks och hans livvakter dog ger en helt ny bild av olycksfordonets väg.

Det tidigare fotot visar däckspår i nästan 90 graders vinkel. Det nya visar en rakare bana.

– Jag kan inte säga något om detta, säger chefsåklagare Maria Sterup.

Aftonbladet publicerade den 4 oktober bilder tagna med teleobjektiv flera hundra meter från den avspärrade olycksplatsen där Lars Vilks och hans livvakter dog på E4 vid Markaryd.

På en av bilderna syntes tydliga däckspår från livvaktsbilen, till synes i en mycket tvär bana från den södergående vägbanan över i den norrgående vägbanan, där fordonet kolliderade med en lastbil.

Flera läsare hörde av sig till Aftonbladet efter publiceringen, och menade att det rörde sig om en synvilla, orsakad av att bilden tagits med teleobjektiv:

– Bilden som är tagen är extremt missvisande och hoptryckt med teleobjektivet som använts. Spåren är inte alls i 90 grader i verkligheten, skrev en läsare.

Bilden som publicerades den 4 oktober, tagen med teleobjektiv.

En annan läsare tog själv bilder när han passerade platsen. På de bilderna syns det tydligt att däckspåren från livvaktsbilen inte är så tvära som det ser ut på teleobjektivsbilden, utan går i en mycket rakare bana.

Flera andra bilder från olycksplatsen florerar på internet, upplagda av Facebook-användare. På de bilderna av däckspåren ser hjulbasen ut att vara för smal för att bilen som Vilks färdades i – en Range Rover Sentinel – ska ha kunnat orsaka spåren. Det kan tyda på att bilderna är manipulerade.

Förundersökningen om grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död som inletts av särskilda åklagarkammaren leds av chefsåklagare Kajsa Sundgren. Hon är denna vecka på semester, och chefsåklagare Maria Sterup svarar i hennes ställe:

– Det pågår en förundersökning. Vi kommenterar ingenting överhuvudtaget vad som pågår i den.

Det har publicerats bilder där det ser ut som om livvaktsbilen svängde väldigt tvärt. Kan du säga något om de olika bilderna?

– Nej, jag kan inte säga något om detta. Men det är sådana saker vi kontrollerar, säger Sterup.

Ytterligare en förundersökning inleddes efter olyckan, med brottsrubriceringen mord. Förundersökningsledaren Mikael Wessling vid Nationella operativa avdelningen säger:

– Inget nytt har hänt sedan ni ringde senast, i fredags.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln