Singapore under attack av uttrar: ”Som Game of Thrones”

Uppdaterad 2021-10-26 | Publicerad 2021-10-25

Singapore är under attack – av uttrar.

Rovdjuren tar sig fram via avloppsrören, springer över gatorna, invaderar folks simbassänger och slåss med varandra.

– Det är som Game of Thrones. De försöker bara överleva, säger utterskådaren Marjorie Chong.

Staden är delad i två grupper: de som gillar de glänsande, smäckra djuren, och de som inte gör det. Uttrarna försvann från Singapore på 1970-talet, men återkom 2014 sedan den lilla asiatiska önationen förbättrat vattenkvaliteten och genomfört trädplanteringar.

Uttrarnas fanclub har organiserat sig via Facebook-gruppen Ottercity. Frivilliga utterskådande singaporianer som Marjorie Chong stoppar trafiken när uttrarna tar sig över gatorna och hjälper övergivna utterungar att hitta tillbaka till sina föräldrar, skriver tidningen Washington Post.

Uttrarna har hittat tillbaka till Singapore.

Uttrarna har blivit en vanlig syn i stadens fontäner, simbassänger, på universitetsområdet och i sjukhuslobbyer, ja lite överallt. Tio olika utterfamiljer konkurrerar om utrymmet, och stadens tidningar skriver ibland om revirslagsmål mellan de små rovdjuren.

Uttrarnas motståndare är inte begeistrade över deras återkomst. Lynette Foo föder upp 40 koi-fiskar i en damm i trädgården. En dag hörde hon ljud och tittade ut. Då fick hon se ett dussin uttrar som festade på hennes fiskar.

– De åt som om de hade hamnat på en buffé. Uttrarna håller på att bli ett problem, säger hon till Washington Post.

En utter kalasar på en fisk vid Changi beach i Singapore.

Till och med landets premiärminister Lee Hsien Loong har bekänt färg i utterfrågan. Det visade sig att han tillhör djurens vänner.

– Vi måste kunna samexistera och trivas med vår lokala flora och fauna, skriver han på Facebook.

Följ ämnen i artikeln