Kakabaveh: "Ambassadören som borde skickas tillbaka"

Uppdaterad 2022-05-21 | Publicerad 2022-05-20

Amineh Kakabaveh.

Turkiets ambassadör i Sverige ville gärna se att riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh utlämnades till Turkiet – sedan gick han ut och dementerade.

Han anklagar också andra politiker för kopplingar till terrorstämplade milisen PKK.

”Det är ambassadören som borde skickas tillbaka” svarar Kakabaveh.

Följ ämnen
Nato

Så länge inte Sverige ”klipper banden” med PKK så kommer Turkiet neka Sverige medlemskap i Nato. Så låter det från Ankara.

I en intervju med TT kastar Turkiets ambassadör i Sverige, Emre Yunt, ut en rad långtgående anklagelser.

– PKK har kopplingar till vissa riksdagsledamöter. De arbetar mot Turkiet i riksdagen hela tiden. De pressar den svenska regeringen att inta en negativ inställning till Turkiet, säger Emre Yunt.

Vilka riksdagsledamöter då?

– Jag kan bara nämna Amineh Kakabaveh, eftersom hon hade ett avtal med det socialdemokratiska partiet för att stödja dem.

Ambassadören får frågan om Kakabaveh är en av personerna som Turkiet vill att Sverige ska utlämna.

– Om det är möjligt, ja. Men jag vet inte, hon måste vara svensk medborgare? Det är svårt att utvisa sina egna medborgare. Men det är upp till den svenska regeringen, säger Yunt till TT.

nare under kvällen dementerar Yunt uppgifterna i en intervju med Ekot. Han kallar det för ”ett missförstånd” och säger att Kakabaveh inte står med på den lista med personer som Turkiet vill att Sverige utlämnar.

Kakabaveh: ”Kryper inte för islamisterna”

Aftonbladet har sökt Amineh Kakabaveh utan framgång. Istället bemöter hon anklagelserna på Instagram.

“Det är ambassadören som borde skickas tillbaka till Turkiet” skriver Kakabaveh.

Riksdagsledamoten understryker i sitt inlägg att hon är demokratisk vald och uppmanar fler att protestera.

“Det är inte bara regeringen som måste agera. Oppositionen och opinionsbildare över hela det politiska fältet måste markera och förklara att Sverige inte kryper för islamisterna i Ankara” skriver hon.

Turkisk ilska om S-avtal

Kakabaveh valdes in i riksdagen som vänsterpartist men är sedan 2019 politisk vilde efter att ha lämnat partiet. I november lade hon sista rösten när riksdagen släppte fram Magdalena Andersson som statsminister. I överenskommelsen med S ingick ett löfte om ett fördjupat samarbete med det demokratiska unionspartiet PYD, det största politiska partiet bland syriska kurder.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin skrev i ett uttalande den 24 november:

“Att frihetskämpar som slagits eller sympatiserar med YPG/YPJ eller PYD klassas av vissa statsaktörer som terrorister är oacceptabelt.”

YPG, som är en väpnad gren av PYD, gick i täten som västvärldens allierade i krigsinsatsen mot terrorrörelsen IS i Syrien.

Bland annat spelade YPG en viktig roll när städerna Kobane och Raqqa befriades från jihadisterna.