Ny världsbild gör årets övning annorlunda

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2022-06-04

Generallöjnant Luis Lanchares, Sveriges marinchef Ewa Skoog Haslum, viceamiral Eugene Black och generallöjtnant Michael Claesson vid ett pressmöte inför militärövningen Baltops.

Under två veckor ska ett 40-tal fartyg och omkring 7 000 personer delta i militärövningar i Östersjöområdet. Att lära sig navigera i svenska skär är ett av målen.

Under söndagen drar den 51:a militärövningen Baltic Operation, Baltops, i gång. Sverige står värd för årets övning och det är därför fartygen samlas just i Stockholm innan den börjar.

— Vår marinkår är van att vara på öppna vatten och har dessutom ganska nyligen återvänt från öknen i Afghanistan och Irak. Att delta i en övning i Östersjöområdet betyder mycket för oss, säger den amerikanska viceamiralen Eugene Black, inför övningen.

En annan världsbild

Att övningen sker samtidigt som en pågående svensk Natoansökan och Rysslands invasion av Ukraina gör den delvis annorlunda enligt Sveriges marinchef Ewa Skoog Haslum.

— Den är annorlunda eftersom vi har en annan världsbild framför ögonen. Men det är en övning som utvecklas varje år och som är betydligt mer komplex än när vi började på 1990-talet, säger hon.

Under mötet deltog även Luis Lanchares, ställföreträdande befälhavare för Nato joint forces i Brunsum, Nederländerna. Både han och Eugene Black intygar att Sverige kommer att vara viktiga partners och få skydd under tiden som Natoansökan väntar på svar, även om det drar ut på tiden.

Bara fördelar

Om Sverige blir medlem i Nato kommer det att lyfta samarbetet till nästa nivå enligt Black.

— Det finns bara fördelar med att Sverige och Finland blir medlemmar, de är redan viktiga partners. Som ett land med 200 000 öar är ni väldigt bra på den här typen av terräng. Det ger oss viktiga erfarenheter.

På frågan om han är förvånad över hur det går för Ryssland i Ukraina svarade Eugene Black efter viss tvekan ja.

— Vi satsar mycket på komplexa övningar och samarbete mellan styrkor på land, luft och i vatten och på det området verkar Ryssland inte ha lyckats.

Följ ämnen i artikeln