Dödssiffran stiger på Haiti – nu är stormen Grace på väg

Uppdaterad 2021-08-16 | Publicerad 2021-08-15

Haiti går fortfarande på knäna efter jordbävningen för elva år sedan.

Nu räknar öriket återigen sina döda efter det kraftiga skalvet på lördagsmorgonen.

Nästa smäll lurar runt hörnet: Stormen Grace.

Jordbävningen hade magnituden 7,2 och inträffade hade sitt epicentrum ungefär 12 mil från huvudstaden Port-au-Prince.

”Långsamt, starkt och under väldigt långa sekunder skadade marken i Haiti den 14 augusti 2021 klockan 08.30 på morgonen, twittrade Frantz Duval, chefredaktör på tidningen Le Nouvelliste.

Det kommer att dröja dagar innan den fulla vidden av jordbävningen står klar, men bilder i sociala medier visar stor förödelse med rasade byggnader och bråte på gatorna. En majoritet av alla kyrkor och hotell längs landets sydvästra kustremsa har kollapsat eller fått stora skador, enligt Le Nouvelliste.

Tusentals döda och skadade

Dödssiffran hade under natten mot måndagen stigit till 1 297 personer och ytterligare 2 800 är skadade, enligt Haitis civilförsvar.

– Gatorna är fyllda med skrik. Människor söker efter sina anhöriga, efter medicinsk hjälp och vatten, säger Archdeacon Abiade Lozama, präst vid en kyrka i staden Les Cayes, till News York Times.

Rasat hus i Les Cayes på Haiti.

Jordbävningen hade sitt epicentrum i staden Petit Trou de Nippes med drygt 30 000 invånare. Där har telekommunikationerna brakat samman och få nyheter har sipprat ut, vilket får myndigheterna att frukta det värsta.

Även städerna Les Cayes och Jeremie, båda med omkring 100 000 invånare, har drabbats av omfattande förödelse. Ett jordskred som utlöstes av jordbävningen har skurit av vägen till Jeremie och försvårat ett redan svårt räddningsarbete.

– Många byggnader föll. Många människor är fast i ruinerna, säger Widchell Augustin, 35, från Les Cayes till New York Times.

Stormen Grace på väg mot Haiti

Som om läget inte var allvarligt nog är en tropisk storm, döpt till Grace, på väg mot Haiti. Den väntas nå land någon gång mellan måndagen och tisdagen med kraftiga vindar och stora regnmängder.

Ovädret innebär ”ytterligare ett orosmoment”, enligt svenska Röda Korsets internationella chef Sofia Calltorp:

– Inte minst för att många människor förlorat sina hem och saknar tak över huvudet, säger hon.

Tropiska stormen Grace är på väg mot Haiti.

Jordbävningen drabbade Haiti i ett redan skört läge. Landet lider av svår fattigdom, utbredd gängbrottslighet och är fortfarande inte återuppbyggt efter jordbävningen som drabbade landet 2010 och dödade över 200 000 personer.

Ovanpå kämpar Haiti mot covid-19 och politisk oro efter mordet på president Jovenel Moïse för en dryg månad sedan.

– I vad som redan är en utmanande tid för Haitis folk är jag sorgsen över den förödande jordbävningen, säger USA:s president Joe Biden som beordrat omedelbar amerikansk hjälp till landet.