Uppgifter: Spionmisstänkt jobbade på KSI

Joel Malmén/TT

Publicerad 2021-11-12

Mannen i 40-årsåldern misstänks för brott mot rikets säkerhet. Arkivbild.

Den man som sitter häktad för brott mot rikets säkerhet arbetade på Sveriges mest hemliga underrättelseorgan – Kontoret för särskild inhämtning (KSI). Detta enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

KSI är en del av Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). Dess chef, organisation, personal och budget hålls hemliga. Enhetens uppgift är att hämta in underrättelser med särskilda metoder, alltså metoder som andra underrättelseorgan inte har befogenhet att använda.

Den häktade mannen, som är i 40-årsåldern, greps i en insats den 20 september. Stockholms tingsrätt har lagt yppandeförbud på samtliga inblandade, vilket innebär att varken åklagare eller försvarsadvokat får berätta något mer om misstankarna.

Brotten ska enligt åklagaren ha ägt rum mellan september 2011 och november 2015, ”i bland annat Stockholm”. Enligt häktningsframställan anhölls mannen i sin frånvaro den 15 september.

Mannen arbetade vid gripandet som högt uppsatt chef på en annan statlig myndighet. Han har enligt egna offentliga uppgifter tidigare varit anställd vid Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, i bägge fall i flera års tid.

Enligt en meritförteckning mannen inkluderat i en jobbansökan har han arbetat med ”underrättelseinhämtning och utredningsarbete” vid Säpo, samt under en period tjänstgjort i direkt anslutning till den högsta ledningen. Inom försvaret uppger han att han verkat som analytiker.

Följ ämnen i artikeln