Ryskt kärnkraftverk transporteras genom Östersjön – svenska myndigheter följer

Publicerad 2018-04-28

Rysslands flytande kärnkraftverk har kallats för ett nytt potentiellt ”Tjernobyl”.

I dag fraktas plattformen genom Östersjön – förbi Sverige.

– Strålsäkerhetsmyndigheten följer det här i samarbete med de andra nordiska länderna, säger Johan Friberg, avdelningschef på myndighetens avdelning för strålskydd.

Det flytande kärnkraftverket Akademik Lomonosov har färdigställts på Baltijsk-varvet i St. Petersburg under flera års tid.

I dag kastade ekipaget loss, uppger det ryska statliga ägarbolaget Rosatom.

Plattformen ska under helgen bogseras genom Östersjön, förbi Sverige och vidare längs norska kusten till Murmansk vid Ishavet .

Akademik Lomonosov har av miljöorganisationer och säkerhetspolitiska experter beskrivits som ett ”flytande Tjernobyl”, enligt norska NTB.

Följer utvecklingen

På svenska Strålsäkerhetsmyndigheten har man sedan en tid arbetat med att förbereda beredskapen inför den ryska transporten genom Östersjön.

– Myndigheten följer det här i samarbete med de nordiska länderna, säger Johan Friberg, avdelningschef på myndighetens enhet för strålskydd.

Han uppger att en rad myndigheter är involverade i övervakningen av transporten som går på internationellt vatten inte långt ifrån Sverige.

– Mycket av det här omfattas av sekretess men vi har vissa tekniska system för att övervaka utsläpp och vi har också samarbete med alla myndigheter som ingår i totalförsvarssystemet, säger han.

Rosatom har tidigare meddelat att det inte ska finnas något kärnbränsle ombord under transporten genom Östersjön.

I stället ska kärnkraftverket laddas med radioaktivt bränsle – uran – på Rosatoms varv i Murmansk, för att sedan fortsätta färden mot Sibirien.

Där är planen att Akademik Lomonosov ska förse den avlägsna hamnstaden Pevek i ryska fjärran östern, och ett antal oljeriggar, med energi.

Oro för känslig miljö

Stationeringen av ett flytande kärnkraftverk i den känsliga och ödsliga arktiska miljön väcker oro, skriver The Barents Observer, som citerar tidskriften Bulletin of the Atomic Scientists:

”Plattformen kommer förmodligen att vara säker för jordbävningar men stormar kan vara ett hot och incidentberedskapen kommer att vara långsam i den avlägsna arktiska miljön”, skriver tidskriften.

Kärnkraftverket kommer naturligtvis ha gott om kylvatten men en säkerhetsrisk är att det inte kommer finnas tillgång till backupenergi vid en eventuell olycka.

”Det kan leda till att det kommer att bli svårare att hindra radioaktiva utsläpp än om en olycka skulle ske i ett kärnkraftverk på land”