Carl Larsson-gården i kris – utsattes för miljonsvindel

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Carl-Larsson-gården i Sundborn i Dalarna befinner sig i kris.

Under helgen upptäcktes att flera miljoner kronor saknas i kassan.

En person nära familjeföreningen som driver gården misstänks för förskingringen.

Foto: Sara Ringström/Arkiv

Den rikskända Carl Larsson-gården i Dalarna kan få svårt att hålla öppet.

Under ett styrelsemöte i Carl och Karin Larssons släktförening, som sköter driften av gården, upptäcktes i helgen att flera miljoner saknas.

– Vi skulle ha ett styrelsemöte igår (lördag) och idag och inför det gjorde vi en genomgång av årets ekonomi – som vi alltid gör. Då märkte vi att det saknades en stor summa pengar, berättar Oskar Nordström Skans till Dalarnas tidning.

”Pengarna är borta”

Enligt Sveriges Radio handlar det om närmare fyra miljoner kronor som försvunnit.

– Vi är oerhört förtvivlade och besvikna. Det är en förfärlig situation på många sätt, säger Oskar Nordström Skans till radion.

Alla i föreningen är släktingar till Carl och Karin Larsson.

– Det är en person som vi har haft förtroende för som använt våra pengar till något annat än till gårdens drift. Så pengarna är borta, säger Oskar Nordström Skans till TT.

Försöker säkra gården

Händelsen är polisanmäld.

Museet har årligen inkomster från entréer och försäljning i butiken på runt sju miljoner kronor.

– Det är naturligtvis mycket allvarligt för gården men vi bedömer i alla fall att vi ska kunna driva huvuddelen av gårdens verksamhet framöver. Men det är en oerhört tuff situation och en stor utmaning att få hem pengar för att kunna säkra gården, säger Oskar Nordström Skans till SR.

Välkänt konstnärshem

Gården var hem åt konstnären Carl Larsson, hans fru Karin Larsson, och deras åtta barn. Livet på gården i Sundborn var ett ständigt återkommande tema i konstnärens målningar och många svenskar har stiftat bekantskap med huset och dess interiör liksom trädgården, i tavlor som "Frukost under den stora björken", "Blomsteridyll", "Ateljé-idyll". Runt 30 000 personer besöker gården varje år.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN