Lukas, 6, ger allt till diabetesforskningen

Uppdaterad 2020-01-17 | Publicerad 2018-05-14

Trots sin ringa ålder har Lukas, 6 år, redan samlat in pengar i två år till Barndiabetesfonden. Nu arrangerar han ett lopp för att öka medvetenheten kring sjukdomen.

– Han förstår att han själv inte kommer att kunna bli botad, säger mamma Maria Johansson Evertz.

Lukas Johansson, 6, från Alunda utanför Uppsala, var två år när han fick diagnosen diabetes typ 1. Mamma och pappa förklarade för Lukas att det inte finns något botemedel mot sjukdomen, men att forskarna gör sitt bästa för att hindra att fler barn drabbas.

Redan vid fyra års ålder bestämde sig Lukas därför för att göra allt för att bidra till forskningen, vilket Upsala Nya Tidning också berättat.

Veckopengar lades på hög, burkar pantades och bössor skramlades. Efter ett år kunde Lukas och mamma Maria kliva in på Barndiabetesfondens kontor i Uppsala och överräcka närmare 2 500 kronor.

Lukas Johansson var två när han fick diagnosen diabetes typ 1.

Pengarna blev startskottet på Lukas insamling, som vuxit sig större än familjen kunnat ana.

– När vi lämnat in pengarna kände hela familjen att herre gud, det här är ju ingenting. Det behövs så otroligt mycket mer till forskningen. Så då började vi tillverka nyckelringar, säger Maria Johansson Evertz.

Hundratals nyckelringar har sedan dess skickats från familjen i Alunda till adresser över hela landet. I augusti förra året kunde Lukas promenera in till fondens lokala kontor med ytterligare 28 000 kronor.

En av alla som köpt en nyckelring är 18-åriga Johanna Lindström. Hon bor också i Uppsala och läser en utbildning inom företagande. Hon hade väntat på rätt ändamål för sitt unga företagsprojekt.

Entreprenören Johanna, eldsjälen Lukas och mamma Maria.

– Jag kände att jag ville göra något som har betydelse, och så fick jag höra om Lukas och kände att det här är något som jag vill vara med och bidra till, säger Johanna Lindström.

Lukas och familjen hade fått blodad tand och törstade efter nya sätt att samla in pengar. Johannas kunskaper inom företagande kom därför som en skänk från ovan och har bland annat resulterat i storebror Albins bokmärkeskollektion, med budskapet att alla med diabetes är hjältar.

Nästa projekt är ett välgörenhetslopp, Diabetesruset, i Uppsala den 26 maj. Både barn och vuxna kan bidra och springa 1,5 eller 5 kilometer. Pengarna går som vanligt till Barndiabetesfonden, men målet är också att öka medvetenheten kring sjukdomen, berättar Lukas mamma.

– Även fast 900 barn per år får sjukdomen, möts barnen och familjerna ofta av ganska stor oförståelse och okunskap. Så det viktiga är att sprida information och lyfta upp typ 1-diabetes, för det är en sjukdom som påverkar hela familjer, säger Maria Johansson Evertz.

Hela familjen är engagerade i insamlingen.

För familjen Johansson Evertz har Lukas sjukdom inneburit att familjen tvingas planera sin vardag in i minsta detalj. Så länge Lukas är för liten för att själv ansvara för sjukdomen måste föräldrarna vaka över honom dygnet runt.

Något som familjen, genom sin insamling, hoppas på att andra familjer ska slippa.

– Jag är så otroligt stolt över Lukas. Att som fyraåring känna att det här är vad jag vill göra, samtidigt som han förstår att han själv inte kommer kunna bli botad från sin typ 1-diabetes. Men att vi förhoppningsvis i framtiden kan se till att andra barn inte ska få det. Det här är vad vi kan göra för att underlätta och hjälpa forskningen framåt, säger Maria Johansson Evertz.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!