Stora protester mot burkaförbud: ”Vi böjer oss inte”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Mads Claus Rasmussen/AP/TT
Den danska lagen som förbjuder ansiktstäckande klädsel på offentlig plats har kritiserats för att rikta sig mot muslimer.

NYHETER

Hundratals människor i Köpenhamn, varav en del iklädda burka och niqab, har demonstrerat mot en ny lag som förbjuder ansiktstäckande klädsel på offentlig plats. Lagen har kritiserats för att rikta sig mot religiösa minoriteter och kränka kvinnors fri- och rättigheter.

Demonstranterna som på onsdagen gick i ett protesttåg från stadsdelen Nørrebro till polisstationen i Bellahøj hade uppmanats av arrangörerna att bära huvudbeklädnader som täcker ansiktet. Många var iklädda de muslimska plaggen burka och niqab medan andra bar slöja eller olika sorters ansiktsmasker.

Fått kritik

Lagen, som trädde i kraft den 1 augusti, har kritiserats för att rikta sig mot muslimer och kränka kvinnors frihetliga och religiösa rättigheter.

– Vi vill skicka en signal till regeringen att vi inte böjer oss för diskriminering och en lag som särskilt riktar sig mot religiösa minoriteter, säger en av demonstranterna, 21-åriga Sabine, till nyhetsbyrån Reuters.

Den som bryter mot lagen riskerar böter på 1 000 danska kronor, men upprepas överträdelsen höjs beloppet upp till 10 000 kronor den fjärde gången och därefter. Polisen meddelade inför demonstrationerna att de inte tänkte ingripa och bötfälla de som döljer ansiktet eftersom det sker i samband med en åsiktsyttring, rapporterar Danmarks Radio.

Saknas direktiv

Det danska polisförbundets ordförande Claus Oxfeldt säger att han skulle velat se utförligare direktiv för hur lagen ska upprätthållas. Han är till exempel osäker på om även asiatiska turister som bär skyddsmasker mot luftföroreningar ska omfattas av förbudet.

Danmark gör nu sällskap med Frankrike, Belgien, Nederländerna och Bulgarien som alla har infört någon slags inskränkningar mot att bära ansiktstäckande klädsel offentligt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN