Sverigedemokrat ifrågasatte förintelsen – avgår

Alexander Kieding, förtroendevald politiker för Sverigedemokraterna i Järna, avgår efter att ha ifrågasatt omfattningen av förintelsen.

Han påstår att Israel kan ha överdrivit antalet döda under andra världskriget.

– Det är så det brukar gå till när folk vill saker. Då tenderar de att tänja och bortse från vissa aspekter, säger Alexnder Kieding till Expo Idag.

Till nättidningen säger mannen att han inte köper någon historieskrivning och att man inte kan lita på ett enda perspektiv, när han får frågan om han ifrågasätter siffran över antalet döda under förintelsen.

Alexander Kieding bekräftar att han ifrågasätter de allmänt vedertagna siffror över antalet döda och menar att Israel kan ligga bakom.

– Det är fullt möjligt att Israel trissat upp siffrorna. Det är också fullt begripligt och därför inte någon jag skulle kunna utesluta. Det är så det brukar gå till när folk vill saker. Då tenderar de att tänja och bortse från vissa aspekter, säger han.

"Har skadat partiet"

Utspelet fick under tisdagseftermiddagen stor uppmärksamhet och Alexander Kieding har nu valt att lämna sina politiska uppdrag och även gå ur partiet.

– Det är gjort och det beror på all den turbulens som uppstått under dagen, det har skadat partiet, säger han till Aftonbladet.

Står du fast vid att siffrorna över antalet döda under förintelsen är felaktiga?

– Jag har inte tid att prata nu, du får ringa en annan dag.

Står du fast vid dina uttalanden till Expo tidigare idag?

– Citaten är givetvis förvanskade.

Men varför avgår du då?

– Jag ska in på ett möte nu och kan inte prata mer.

Lämnar direkt

Alexander Kieding ska själv ha kontaktat partiet och meddelat att han slutar.

– Han har meddelat en företrädare i partiet att han lämnar Sverigedemokraterna och sina förtroendeuppdrag med omedelbar verkan, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen till Expo Idag.

Publisert: