Ingrids kattungar blev förgiftade med råttgift – vill varna andra

Av: Eneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

Under onsdagskvällen insjuknade två av Ingrid Franssons katter i ett mystiskt tillstånd och fick åka in akut till djursjukhuset. När familjen hittar en påse med råttgift utplacerad på sin tomt kan de inte tro sina ögon.

– De förstår inte vilket enormt lidande de orsakar, säger Ingrid.

Kvällen mot onsdagen var Ingrid Fransson, 57, från Stockholm med om fruktansvärd upplevelse. Det började med att en av hennes fyra katter börjar springa runt i cirklar. Ingrid tittar efter katten som är helt okontaktbar.

– Han var helt väck och betedde sig heltokigt, berättar Ingrid.

Efter ett tag ser Ingrids mamma att det är något fel på den andra kattungen som lagt sig på golvet och inte kommer upp. Ingrid försöker då se om det kan gälla någon fraktur men ser snabbt att det var något neurologiskt.

– Pupillerna var lika stora som själva ögat, säger hon.

Sonen tar kattungarna Mulle och Morris till Bagarmossens djursjukhus där de läggs i respirator, men de små liven blir medvetslösa innan de hinner dit efter att ha krampat under en lång tid.

Under tiden hittar Ingrids makes assistent en påse råttgift – utplacerad på deras tomt.

– Man vet inte vad man ska säga. Det här är väl någon person som inte tycker om katter och inte förstår vilket lidande de orsakar, säger Ingrid.

1 av 2 | Foto: PRIVAT.
Ingrid och maken Ronny.

Dödssjuke Ronnys katter

Ingrid och maken Ronny, som är dödssjuk i ALS, har sedan tidigare två vuxna katter som han alltid stått nära. Men när han lades i respirator förändrades deras relation.

– De blev livrädda för maskinerna och sladdarna och slutade gosa med honom, berättar Ingrid.

Ronny som älskar katter ville gärna skaffa fler så Ingrid gick med på att skaffa Mulle och Morris.

– De här små trollungarna älskar honom, de fullkomligt struntar i respiratorn och sladdarna och allt, de ger honom all sin kärlek ändå, säger hon känslosamt.

Det är Mulle och Morris som nu befaras ha blivit förgiftade. När Aftonbladet pratar med Ingrid har katterna vaknat upp men de kan inte ställa sig upp, röra sig ordentligt och verkar ha fått synskador.

– Det känns så extra jäkligt. Men oavsett vilket djur det är – djur ska inte plågas, säger hon.

1 av 3 | Foto: PRIVAT.
Ronnys assistent fann påsen med råttgift.

”Borde inte finnas till försäljning”

Ingrid har tidigare inte haft någon större kunskap om råttgift och hur det fungerar men har efter händelsen läst på.

– Det här är är ju ett narkos– och bekämpningsmedel. Det borde ju inte finnas till försäljning till allmänheten. Ett gift som är så här starkt, och även farligt för människor, det borde bara finnas för professionellt bruk, säger hon.

Nu vill Ingrid varna och uppmana andra kattägare att vara uppmärksamma.

– Har man en katt som uppvisar konstigt beteende och inte beter sig som den brukar – ge er iväg till sjukhuset direkt. Tack vare att vi ändå var snabba går de kanske att rädda även om vi inte vet vilka långsiktiga skador giftet orsakat, säger hon.

Händelsen är polisanmäld.

Publicerad:

LÄS VIDARE