Sverige skickar hjälp till Vanuatu

Publicerad:
1 av 9 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
En man i huvudstaden Port Vila vid ett demolerat hus.

NYHETER

Efter den apokalyptiska cyklonen Pam skickar även Sverige nödhjälp till Vanuatu.

– Det är monsterstorlek på förödelsen – den är enorm, säger Isabelle Austin, ställföreträdande chef på FN:s barnfond Unicefs regionala kontor i Fiji.

Tipsa | Aftonbladet

En hjälparbetare vid australiska Röda Korset säger till Reuters att ett flygplan lyckats landa vid ön Tanna, med cirka 29 000 invånare, i södra Vanuatu.

– Praktiskt taget alla byggnader som inte var av betong har raserats.

Hjälp med elförsörjning

Enligt Isabelle Austin har Vanuatus regering bett FN om hjälp med platser för sjukvård, eftersom sjukhus och små kliniker skadats eller förstörts, samt med att återupprätta elförsörjningen och skolgång för barnen.

– Det finns också ett akut behov av hygienartiklar och tillgång till rent vatten.

Vidare behövs kylutrymmen för mediciner eftersom de statliga lagren har skadats.

Också grannländerna Salomonöarna och Kiribati utsattes för Pams förödande kraft. Men uppgifterna om skadornas omfattning där är ännu oklara. Och i ett fjärde land – Tuvalu – uppges 45 procent av de cirka 11 000 invånarna ha påverkats svårt, varav många blivit hemlösa.

– Där är också den värsta förstörelsen på de yttre öarna, säger Austin.

I Vanuatu på tisdag

Medan olika länder och organisationer lovar pengar till hjälpinsatsen och förbereder sina insatser landade ett australiskt militärt fraktflygplan i Port Vila på söndagen med mat, mediciner och utrustning för att bygga tillfälliga boenden. Ett militärt fraktflygplan från Nya Zeeland flög till Tuvalu, skriver AFP.

Under söndagen skickar svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), efter en förfrågan från FN, utrustning och fem kommunikationsexperter till Vanuatu. De väntas nå Vanuatu på måndagskvällen och under natten till tisdagen. Personerna ska enligt planen vara på plats i minst tre veckor och insatsen finansieras av Sida.

– Det vi bistår med är IT- och kommunikationsutrustning för att kunna sätta upp sambandscentraler som kan sättas upp på väldigt kort tid för att lösa utmaningarna som finns efter en katastrof, säger Ann-Charlotte Zackrisson, chef för insatsenheten på MSB.

TT

Publicerad: