”Trump sa att Putin skröt om ryska prostituerade”

Publicerad 2018-04-20

Sparkade FBI-chefen James Comeys anteckningar om sina möten med Donald Trump har offentliggjorts.

Enligt dokumenten sa Trump att Rysslands president Vladimir Putin skrutit för honom om landets prostituerade:

– Vi har några av de vackraste prostituerade i världen, ska Putin ha sagt.

James Comey har nyligen släppt sin bok ”A higher loyalty” där han går till hård angrepp mot Trump. Den före detta FBI-chefen liknar USA:s president vid en maffiaboss och skriver att han ”är oetisk” och har ”ett löst förhållande till sanningen”.

Trump var inte sen att svara och twittrade i fredags att Comey är ”en lögnaktig slemboll”.

Under sin tid som FBI-chef dokumenterade James Comey sina möten med den då nytillträdde presidenten. Anteckningarna släpptes till kongressen under torsdagen och offentliggörs nu av flera amerikanska medier.

Mueller godkände att anteckningarna lämnas ut

De 15 sidorna med anteckningar innehåller flera överstrykningar där känsliga uppgifter har maskerats, men enligt rapporterna har den särskilde Rysslandsutredaren Robert Mueller godkänt att de lämnas ut i befintligt skick.

Enligt CNN innehåller dokumentet anteckningar från sju möten mellan Comey och Trump mellan 7 januari och 11 april 2017.

Delar av innehållet rapporterades redan förra året av New York Times, annat är helt nytt.

Bland annat beskriver Comey hur Trump flera gånger tagit upp uppgifterna om att Ryssland skulle sitta inne på skadlig information om presidenten, bland att Trump 2013 skulle ha träffat prostituerade som kissade på varandra på ett hotell i Moskva.

I anteckningarna från första mötet – 7 januari 2017 – skriver Comey att Trump nekat:

– Det var inga prostituerade där, det var aldrig prostituerade där.

Comey: Trump sa att Putin hyllade Rysslands prostituerade

Även i ett senare möte – 28 januari 2017 – ska Trump ha tagit upp uppgifterna. Så här står det i James Comeys anteckningar:

– Presidenten tog upp ”golden shower”-grejen och sa att det verkligen bekymrar honom om hans fru har minsta tvivel. Han förklarade sedan, som han också gjorde under vår middag, att han inte hade övernattat i Ryssland under Miss universum-resan.

Comey fortsätter:

– Presidenten sa att ”prostituerade-grejen” är nonsens men att Putin hade sagt till honom: ”Vi har några av de vackraste prostituerade i världen”.

Enligt Comeys anteckningar sa inte Trump när Vladimir Putin skulle ha skrutit för honom om Rysslands prostituerade.

I Comeys anteckningar framkommer också uppgifter om hur president Trump bett Comey gå förbi de etablerade kommunikationsvägarna mellan Vita Huset och justitiedepartementet genom att be honom diskutera med den tidigare säkerhetsrådgivaren Michael Flynn privat.

I en annan anteckning framgår det hur Trump klagat över Michael Flynn under en middag i Vita Huset där han beklagade sig över att Flynn missat att informera honom om ett gratulationssamtal från en världsledare.

Flynn sparkades februari 2017 efter misstankar om rysskontakter. Han har erkänt och utreds nu av Mueller.

I Trumps första twittermeddelande efter att anteckningarna kommit ut kritiserar han Comey för att ha läckt information.

”James Comeys anteckningar har kommit ut och visar tydligt att det inte var någon SAMVERKAN eller FÖRHINDRANDE. Han har också läckt säkerhetsklassad information. WOW! Kommer häxjakten att fortsätta? ”