Analysen av mystiska sörjan klar: ”Vi har ingen aning”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En mystisk sörja flöt i land på västkusten i början på veckan.

Kustbevakningen skickade flera prover för analys – och har nu fått svar:

– Vi vet inte vad det är, bara att det inte är olja eller något annat farligt ämne, säger Fredrik Tyrén vid Kustbevakningen i Göteborg.

Det var i måndags som flera personer larmade Kustbevakningen om det oljeliknande ämnet som setts till på flera ställen i havet längst med västkusten.

– Det ser ut som sörja. Det påminner om olja, men det är förmodligen inte det, det klibbar eller luktar inte, förklarade Ragnhild Bussqvist, ledningscentralsbefäl på Kustbevakningen för Göteborgs-Posten.

Flera prover på den mystiska sörjan togs och skickades på analys.

Och på torsdagen kom svaret.

I ett pressmeddelande skriver Kustbevakningen att analysen visar att det med största sannolikhet inte är olja.

Det finns heller inga indikationer hittills på att det är farligt för människor eller djur, men tyvärr har analysen inte kunnat fastställa själva ämnet. I och med beskedet inleder vi ingen miljöräddning eller vidtar fler åtgärder. Efter experternas besked avslutar Kustbevakningen ärendet.

– Vi vet att det inte är olja eller något annat farligt ämne som vi hanterar. Det cirkulerar teorier om bakterier men det är ingenting som faller under Kustbevakningens ansvar eller det arbete som vi utför, säger Fredrik Tyrén, som är operativ beredskapshavare vid Kustbevakningen i Göteborg.

”Kommer inte längre just nu”

Vidare skriver Kustbevakningen att man ”naturligtvis är fortsatt intresserad av att få reda på vad det kan vara” men bedömer att de inte kommer längre just nu.

– Vi har gjort vad vi kan och mer därtill och utnyttjat alla resurser som vi har, men vi har inte tillgång till några kemister eller biologer. Men vill någon annan myndighet ta reda på vad det är så gör vi givetvis allt vi kan för att stötta, säger Fredrik Tyrén.

Teorierna kring den mystiska sörjan har varit många, bland annat att sot ska ha ramlat ned från luften, och att det sedan hamnat fett på sotpartiklarna, vilket gjort att det flyter. På sotpartiklarna kan det sedan börja växa bakterier.

NFC: Kan inget säga

Även försöken att lösa mysteriet har varit många och förutom Kustbevakningens ansträngning ska den mystiska sörjan nått ända upp till Nationellt forensiskt centrum, NFC, bekräftade Tom Arnbom, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden i AB Morgon under onsdagen.

Men på NFC är man mycket förtegna kring om man ens fått in ämnet.

– Jag får inte svara på vad som kommer in till oss då det råder förundersökningssekretess, säger Susanne Karlsson vid presstjänsten och hänvisar till att det eventuellt kan komma att röra sig om ett miljöbrott.

Därmed förblir mysteriet olöst. Tillsvidare.

Publicerad:

LÄS VIDARE