Karolinska-skandal på internationell antisemitismlista

Av: Helena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter Aftonbladets avslöjanden listas nu Karolinskas bristande hantering av trakasserier mot judiska läkare som en av världens tio värsta antisemitiska händelser under 2018. 

Listan publiceras i flera amerikanska medier nästa vecka.

– Karolinska har avsiktligt ignorerat antisemitism, säger rabbinen Abraham Cooper på Simon Wiesenthal Center, som sammanställt listan.

I fyra decennier har människorättsorganisationen Simon Wiesenthal-centret övervakat och följt upp antisemitism världen över – och även larmat om växande problem i Sverige.

Rabbinen Abraham Cooper är en av grundarna till den internationella människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center. I november kom han till Sverige för ett extra insatt möte med delar av sjukhusledningen med anledning av de trakasserier med antisemitisk grund som framkommit under hösten. Brevet med svidande kritik från Abraham Cooper var ett svar på ett mejl från finanslandstingsråd i Stockholms län Irene Svenonius (M) där hon skrev att ”Jag blev förkrossad när jag hörde att en av våra framstående läkare vid KS hade utsatts för antisemitiska trakasserier”.
Foto: MAGNUS SANDBERG / AFTONBLADET AFTONBLADET
Rabbinen Abraham Cooper är en av grundarna till den internationella människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center. I november kom han till Sverige för ett extra insatt möte med delar av sjukhusledningen med anledning av de trakasserier med antisemitisk grund som framkommit under hösten. Brevet med svidande kritik från Abraham Cooper var ett svar på ett mejl från finanslandstingsråd i Stockholms län Irene Svenonius (M) där hon skrev att ”Jag blev förkrossad när jag hörde att en av våra framstående läkare vid KS hade utsatts för antisemitiska trakasserier”.

Nu listar de Karolinska universitetssjukhusets bristande hantering av trakasserier mot judiska läkare som en av de tio värsta antisemitiska händelserna i världen under 2018 – efter Aftonbladet avslöjanden sedan i slutet av oktober. 2014 listade de Sverigedemokraternas Björn Söders uttalande om att judar och samer inte är svenskar.

”Slag i ansiktet för svenska judar”

En av grundarna till organisationen, rabbinen Abraham Cooper, riktar dessutom återigen sylvass kritik mot ledningen och styrelsen på Karolinska i ett långt brev till finanslandstingsrådet i Stockholms län Iréne Svenonius (M).

Här några av hans tio punkter med kritik mot sjukhuset:

* Att bjuda in experter som Svenska kommittén för antisemitism och Forum för levande historia, som bedömde att flera av överläkarens inlägg på Facebook var antisemitiska, var bara en mediestrategi, enligt honom.

* Den utpekade överläkaren är på en ”time out” eller semester, med full lön. Professor XX, som tillfälligt tagit ”time out” från sin chefstjänst men fortsatt arbetar på klinken, har spelat en nyckelroll i att tysta ner och ljuga om vad som framkommit i en tidigare utredning. Bristen på agerande är ett slag i ansiktet på de judiska läkarna, det svenska judiska samhället och vårt center, skriver han.

* Sjukhusdirektören Annika Tibell verkar tycka att det är acceptabelt att en chef på en av sjukhusets kliniker publicerar antisemitiska inlägg på Facebook, så länge personen inte gör det på arbetstid. ”I den civiliserade världen tas hen bort så hen inte längre kan sprida sitt hat”, skriver Abraham Cooper.

* Den judiska läkarens advokat anklagades för att vara partisk i ärendet för att han också är jude. Sjukhuset ville även skapa ett register över vilka som var judar i personalen. ”Lever vi på 1100-talet eller 2000-talet?” skriver han.

”Giftig miljö”

Abraham Cooper kom till Sverige i november för ett extrainsatt möte med tillförordnade sjukhusdirektören Annika Tibell. I brevet till Irene Svenonius ger han även sjukhusledningen svidande kritik, och skriver att ”det står nu klart att de som är ansvariga för att hantera skandalen är inkapabla eller ovilliga att hantera det här direkt”.

Han pekar också på ett ointresse från sjukhusets styrelse, som i ett mejl till de judiska läkares advokat Sebastian Scheiman i september, skrev att de inte var intresserade av att vara involverade i en mejlkonversation om antisemitiska problem.

– Offren lämnas att klara sig själva. Den enda läkare som fortfarande är kvar arbetar i en giftig miljö. Spridningen av antisemitism fortsätter utan diagnos och obehandlad. Det är en skandal och ett black mark, säger Abraham Cooper till Aftonbladet.

Judiska läkaren: ”Blivit mer utsatt”

När Aftonbladet pratar med den judiska läkare som arbetar kvar på sjukhuset berättar han att han blivit ännu mer utsatt sedan trakasserierna blev kända i media.

1 av 5 | Foto: Skärmdump
Rabbinen Abraham Cooper på människorättsorganisationen Simon Wiesenthal-centret larmar i ett brev att en överläkare på sjukhuset trakasserar och mobbar judiska läkare. Personen ska också ha spridit antisemitiska bilder i sociala medier.

Han menar att alla repressalier som bestämdes av den nu avstängda överläkaren, som att hindras från att forska eller ha möjlighet att använda sin kompetens fullt ut, kvarstår.

– Det är tråkigt att Karolinska agerar först när det här blir känt av media. Karolinska kunde inte motivera för mig varför repressalier, som bestämdes av utpekade före detta verksamhetschefen, kvarstår. Och trots att de nu säger att de tar det här på allvar, så har jag fått lösa anklagelser och ytterligare repressalier, exempelvis genom att avsätta mig som ansvarig för ett samarbete i ett forskningsprojekt som jag har initierat. Jag blir mer utsatt för att jag kämpar för de värderingar som Karolinska säger sig står bakom, säger den judiska läkaren till Aftonbladet. 

Sjukhusledningen: ”Pressad period”

Tillförordnade sjukhusdirektören Annika Tibell lyfter bland annat fram ett intensifierat värdegrundsarbetet på sjukhuset, att kurser för anställda på temat ”allas lika värde” ska starta 2019 samt att de arbetar med arbetsmiljön på den utpekade kliniken på sjukhuset.

Men hon vill avvakta resultatet av den utredning som nu pågår innan hon kommenterar de repressalier som ska ha drabbat den judiska läkaren.

Hur allvarligt är det att ert hanterande lett till att KS hamnar på den här internationella listan?

– Jag ser mycket allvarligt på det. Jag önskar att vi hade haft större fokus och högre tempo i det är ärendet under våren och sommaren. Men under hösten har det här varit en av våra viktigaste frågor. När vi har fått utredningen kommer vi hantera det som framkommer och hantera det kraftfullt, säger hon.

Hur ser du på att den judiska läkaren känner sig mer utsatt nu?

– Vi ser att det här är en pressad period för anmälande och också andra personer och har erbjudit olika typer av stöd. Samtidigt är det viktig för oss att ha en gedigen grund att stå på från den utredning som pågår för att kunna vidta ytterligare åtgärder.

Publicerad:

LÄS VIDARE