Nu gör partiledarfavoriten comeback i politiken

Uppdaterad 2015-07-06 | Publicerad 2015-07-03

Stor intervju om FP:s framtid, konflikterna i Alliansen och rödgrönt samarbete

VISBY. I dag gör folkpartiets Birgitta Ohlsson comeback i politiken efter föräldraledigheten.

Och hon gör det med en riktig käftsmäll – mot Moderaterna.

– De blockerade viktiga frågor år efter år, säger hon.

Föräldraledigheten med ettåriga dottern Olivia är nu över för Birgitta Ohlsson, 39, utrikespolitisk talesperson i Folkpartiet. Hon framhåller att tiden hemma med familjen, som också består av maken Mark, 40, och Stella, fem år, har varit härlig och viktig.

I Almedalen rivstartar hon med fem olika seminarier, många med fokus på utrikespolitik. Dessutom ska hon delta i en debatt om duktiga flickor, ett tema hon också har för den bok hon just nu skriver.

Ses som förnyare

Birgitta Ohlsson har varit med i Folkpartiet sedan 1994, men ses ändå som en person som skulle förnya liberalerna den dag Jan Björklund lämnar.

Att ex-ministern är en av partiledarfavoriterna är hon medveten om.

– Jag fick faktisk frågan på vägen hit, det var en man som haffade mig. Det händer ibland.

– Men just nu känner jag att mitt fokus är att komma tillbaka till politiken och riksdagsarbetet, sedan att skola in min dotter på förskolan och skriva klart den där boken. Ångest, ångest, hur jag nu ska hinna det? Jag får skriva på nätterna.

Under föräldraledigheten har Ohlsson fått flera jobberbjudanden utanför politiken, men hon har avböjt.

– Jag känner att jag vill vara kvar. Jag tror att jag är en viktig del i Folkpartiets arbete framåt, säger hon.

Birgitta Ohlsson menar att FP behöver använda de tre år som återstår till nästa val till att förändras och utveckla de politiska förslagen. Hon vill bland annat se fler enklare jobb, särskilt för unga och utrikesfödda som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden i dag.

– Jag vill inte att någon ska sitta fast ett helt liv med ett jobb där man har en något lägre lön. Det handlar om några år när du är ung och inte har bildat familj.

Men hon vill också att partiet ska bli bättre på att bygga upp människors förväntningar på samhället och den egna framtiden.

– Det handlar både om rättigheter och ansvar men också förväntningar, jag tycker det är jätteviktigt. Studier har till exempel visat att skolbarn måste ha förväntningar på sig, för då växer de oavsett bakgrund.

Vill se friare roll i Alliansen

Ohlsson menar också att hela Alliansen har en läxa att göra. Hon anser bland annat att de fyra partierna bör få en friare roll i samarbetet inför nästa val där alla får möjlighet att profilera sina frågor.

– Det blir en väldigt osund maktbalans i en regering när ett parti är nästan dubbelt så stort ensamt som de andra är tillsammans, säger hon.

– Det blev mycket revirpinkande mellan partierna och departementen var väldigt uppdelade på vår tid. Jag tror man ska tänka annorlunda. Där tror jag att Löfven har gjort rätt. Det är som med Bamse, den som är stark måste vara snäll.

Ohlsson menar också att problemen i Alliansen fick effekter för politiken. Särskild skuld lägger hon på det största partiet i samarbetet, Moderaterna, som då leddes av Fredrik Reinfeldt.

– M blockerade ju år efter år efter år möjligheten att öppna upp för enklare jobb, man ville inte ta en konflikt med LO och facken. Det borde vi ha gjort. Även min hjärtefråga om tuffare granskning av EU-länder som bryter mot mänskliga rättigheter förhalades ständigt.

Andra frågor menar hon försenades, som den om att ta fram åtgärder mot den våldsbejakande extremismen. Något hon som demokratiminister jobbade mycket med.

– Många av oss ville gå ut tidigare med hårdare terrorlagar och större satsningar på det förebyggande arbetet till exempel. Men det stora partiet ville inte det. Det var efter Utöya vi fick igång en nationell handlingsplan och jag fick slita som ett djur för det. Vi hade kunnat göra mycket tidigare, då hade det politiska landskapet sett annorlunda ut i dag.

Tar fajten för asylsökande

Men Birgitta Ohlsson räds inte heller att ta fajten mot det egna partiet.

På landsmötet i höst väntar hon sig att få det hett om öronen. Förklaringen är att hon skrivit under en motion om att fortsätta att ge syriska flyktingar permanenta uppehållstillstånd. En åsikt där hon i dag är i minoritet i FP:s partistyrelse.

– Så sent som in i september stod jag på torgmöten för alliansregeringen och förespråkade de åsikterna. Jag förstår faktiskt inte vad som är annorlunda nu.