Efter Aftonbladets busstest: Landstingsrådet lovar förbättring

Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2018-05-31

Trafiklandstingsrådet i Stockholm har tagit del av Aftonbladets mätningar av temperaturen på SL:s bussar.

– Jag kommer att ta upp frågan med SL igen, säger Kristoffer Tamsons (M).

Oppositionen menar att Alliansen brustit i sin uppföljning.

– Det är beklagligt att resenärer hoppar av bussen för att Moderaterna inte ens klarar av att leverera en politik för en behaglig bussresa, säger landstingsrådet Talla Alkurdi (S).

Över 36 grader varmt – det kan vissa passagerare räkna med när de reser med SL:s bussar.

Aftonbladets test visade att sex av tio bussar var så varma att det hade varit förbjudit att transportera djur i dem.

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) har tagit del av Aftonbladets mätningar.

– Jag står helt på resenärernas sida i den här frågan. SL måste ta ansvar för att jobba aktivt med de här frågorna. Vi har ställt krav på klimatanpassning av alla nya bussar och vi ska se till att vi jobbar med kvalitet och komfort. Jag kommer att ta upp det här med SL igen.

Vad exakt kommer du att ta upp?

– Man måste se till att AC:n används på rätt sätt och att bussarna servas på rätt sätt. Om det behöver påpekas på nytt för SL hur viktiga de här frågorna är kommer jag att göra det.

”Måste göras stickprover”

Enligt SL är i dag 700 av totalt 2 200 bussar inte utrustade med AC.

Kristoffer Tamsons påpekar att AC är ett krav på alla nya bussar.

– Att bygga om gamla bussar är ofta ganska dyrt. Alla bussar ska ha AC, men det måste också ske på ett ekonomiskt ansvarsfullt sätt.

Socialdemokraternas oppositionslandstingsråd med ansvar för trafikfrågor menar att Alliansen brustit i sin uppföljning av bussoperatörernas arbete med att klimatanpassa bussarna.

– Vi måste självklart ha AC på alla våra bussar, men man måste också säkerställa att det faktiskt sker en temperaturreglering. SL borde inte bara göra en bättre uppföljning utan också stickprover för att se till att de krav som finns efterföljs, säger Talla Alkurdi.

”Inte en enda buss med AC”

SL rekommenderar resenärer att ta med sig vatten och göra stopp under längre resor när det är varmt.

– Det är väl bra att ha med sig vatten när det är varmt. Men det är beklagligt att resenärer behöver hoppa av bussen för att Moderaterna inte ens klarar av att leverera en politik för en behaglig bussresa med fungerande AC, säger Talla Alkurdi.

Kristoffer Tamsons ifrågasätter uttalandet.

– När sossarna styrde fanns det inte en enda buss med AC. Vi har kommit en bra bit på väg och vi kommer att fortsätta ställa höga krav på SL.

ANNONS