Forskare: Perfekt väder för myggen

”Hettan gör dem mer aggressiva”

Publicerad 2022-06-30

Kyla följt av värme följt av regnoväder och åska.

Vädret i Sverige ger myggen bra förutsättningar att föröka sig mångfalt.

– Nu har det börjat ta fart, speciellt i norra Sverige verkar det vara väldigt mycket mygg, säger Anders Lindström forskare vid statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

På grund av en relativt kall och torr majmånad såg det dåligt ut för myggen. Dock har det varma sommarvädret i juni inte bara orsakat solbränna, utan också myggen trivs i värmen.

PLUS: Bästa myggskrämman – effektiv och billig

– Det har varit varmt och det har regnat, då kläcks det en massa mygg. Det är alldeles utmärkt väder för myggen, säger Anders Lindström.

Under helgen väntas både regn- och åskskurar i delar av landet vilket kommer gynna myggorna.

”Vissa undviker de helt”

Vi människor utger en massa olika dofter som vi själva inte känner som gör så att myggorna hittar oss. Hög ämnesomsättning gör till exempel så att myggen lättare upptäcker oss.

– De vill ha kroppslukter. Stark parfym eller cigarettrök ger ett bra skydd. Sedan sänder vissa ut kroppslukter som myggen ogillar, de personerna undviker myggorna helt, säger Anders Lindström.

Nu kan myggkaoset vara på väg.

Hur mycket man lider av myggbett beror i hög utsträckning på hur känslig man är, säger Anders Lindström.

– Jag själv blir ganska myggbiten, men jag får inga utslag så jag tänker inte så mycket på det.

5–6 bett

Enligt Anders Lindström lever de myggor som kläcks under försommaren i upp till en månad medan de som kläcks på sensommaren övervintrar och lever i nästan ett år.

När det är varmt blir myggorna mer aktiva och aggressiva vilket förkortar deras livslängd, men de kan trots det hinna få in många bett innan de dör.

– Man räknar med att vissa mygg hinner få in 5–6 bett under sin livstid, men de flesta biter bara en gång, säger Anders Lindström.

Följ ämnen i artikeln