Varnades om misstänkte gärningsmannen innan mordet på Nancy

Uppdaterad 2021-12-09 | Publicerad 2021-11-11

Tvåbarnsmamman Nancy Fayad, 38, misstänks ha mördats av en psykiatripatient som hon kom i kontakt med i sitt arbete.

Personal som också mött mannen i sin yrkesutövning riktar nu skarp kritik mot att han inte vårdades bakom lås och bom.

– Den där individen skulle ha suttit på ett rättspsyk med högsta säkerhetsklass, säger en som handskats med mannen.

Nancy Fayad blev 38 år.

Nancy Fayad hade själv varnat för att hon var rädd för den man som nu misstänks ha mördat henne.

– Nancy ringde mig en gång och sa att hon var rädd för just den här mannen, men hon sa samtidigt att hon inte trodde att han skulle skada henne, sa hennes syster Rita Fayad tidigare.

”Väldigt våldsam”

Personer som Aftonbladet varit i kontakt med, som i sin yrkesutövning mött mannen, menar dock att han aldrig borde ha släppts ut från slutenvården.

– Han var väldigt våldsam. Det var aldrig så att han slog personal, men han var utåtagerande på föremål och verbalt.

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare hade mannen ett rykte av sig att vara vältalig och manipulativ, men samtidigt svårhanterlig för personalen, i synnerhet den kvinnliga.

En annan som i arbetet mött mannen ger en liknande bild.

– Jag tycker aldrig han borde ha varit på rättspsyk alls. Han borde ha suttit i fängelse, säger personen.

Bild från bostaden som den nu mordmisstänkte mannen tände eld på 2016 – ett brott han dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård för.

I en dom från förvaltningsrätten 2019 beslutades att den nu mordmisstänkte mannen skulle vara fortsatt under slutenvården.

”Han är ordentligt besvärlig för omgivningen då han har ett mycket olämpligt beteende, är verbalt hotfull och förolämpande, framförallt mot kvinnlig personal”, skriver en chefsöverläkare enligt domen.

Men sedan i somras har mannen vårdats inom öppenvården, då en chefsöverläkare gjort bedömningen att de psykotiska symtomen avklingat.

”Det finns tecken på paranoid omtolkning men utifrån den problematik som finns i nuläget är inte kriterierna för en allvarlig psykisk störning uppfyllda”, skriver förvaltningsrätten i sin dom i somras.

”Följt vårdplanen”

Magnus Skog är verksamhetschef för vuxenpsykiatrin vid Södra Älvsborgs sjukhus och ansvarig för den öppna vården. Han vill inte uttala sig om en enskild patient och hänvisar till patientsekretessen.

– Naturligtvis är det djupt tragiskt det som har hänt, oavsett vem som är förövare, säger Magnus Skog.

Han uppger att man kontinuerligt följer upp patienter inom den öppenpsykiatriska vården och utvärderar om de ska stanna där, eller hänvisas till slutenvården.

– Man följer den individuella vårdplanen enligt vad som anges i domen. Minst sker det var sjätte månad, men det kan också vara oftare än så, säger Magnus Skog.

Men vad händer hos er, kommer ni utvärdera om fel har begåtts?

– Först får den polisiära delen ha sin gång. Än så länge har inte vi fått några uppgifter som jag kan kommentera alls i nuläget, säger Magnus Skog.

Församlingshemmet i Floby flaggar på halv stång.

Medger ”tumult”

Åklagare Berit Andersson uppger att man inte hållit några nya förhör med den misstänkte mannen sedan häktningsförhandlingen i onsdags.

Hon vet inte om mannen får vård eller har kvarstannat i häkte.

– Jag har ingen uppgift om det. Jag vet att han fördes till häktet och sedan är det upp till dem i samråd med läkare att avgöra om han ska kvarstanna på häktet eller vara på annan institution, säger Berit Andersson.

Mannen har medgett att det uppstått tumult mellan honom och Nancy Fayad fredagen 5 november, då hon senast sågs vid liv. Han har dock förnekat mord.

Åklagaren bedömer utredningsläget som gott, och tycker att hon har en god uppfattning om vad som har hänt.

– Nu pågår fortsatta förhör och hantering av beslag och teknisk bevisning som ska analyseras. Sedan ska också en obduktion genomföras.

Nancy Fayad efterlämnar två barn och i hennes hemort Floby har det hållits flera minnesstunder för henne.

– Det är helt ofattbart att det här har hänt. Vi vill att alla ska veta vem Nancy var, att hon var älskad. Och att alla öppnar ögonen för de samhällsproblem som finns för detta borde inte behöva hända överhuvudtaget, sa systern Rita Fayad igår.

Blommor och ljus till minne av mördade Nancy Fayad, 38.