Trumps känga till Biden om Afghanistan

Publicerad 2021-08-16

Afghanistans huvudstad Kabul har intagits av talibanerna.

USA:s president Joe Biden har varit tyst om utvecklingen.

Däremot har Donald Trump nu yttrat sig.

”Ett av de största nederlagen i USA:s historia”, kallar ex-presidenten det som hänt.

Efter att USA inlett sin nedrustning i Afghanistan har nu talibanerna i landet återtagit makten. De stormade under söndagen huvudstaden och presidentpalatset efter att president Ashraf Ghani flytt landet.

På bilder syns hur talibaner poserar med vapen i presidentpalatset i huvudstaden.

USA:s tidigare president Donald Trump kritiserar nu Joe Biden för utvecklingen i Afghanistan. Han skyller utvecklingen på Biden och skriver i ett pressmeddelande:

”Det Joe Biden har gjort med Afghanistan är legendariskt. Det kommer minnas som en av de största nederlagen i amerikansk historia!”.

Trump säger vidare i ett nytt uttalande att det är dags för Biden att avgå.

Biden har tidigare beskyllt sin föregångare Donald Trump för situationen i landet då det var Trump som först beslutade om att de amerikanska styrkorna ska lämna landet.

En amerikansk Chinookghelikopter syns vid amerikanska ambassaden i Kabul.

”Inte ett nytt Vietnam”

Biden var tystlåten under söndagen. Det enda kommunikationen från Vita Huset var att Biden följer utvecklingen och har haft möten med sitt säkerhetsteam

I stället har USA:s utrikesminister Antony Blinken varit aktiv i medierna. Många har gjort liknelser mellan det som sker i Afghanistan och det som hände under slutet av Vietnamkriget. Två situationer som inte går att jämföra, säger Antony Blinken till ABC.

– USA:s krig i Afghanistan varit framgångsrikt då vi lyckades med vårat primära mål, vilket var att ställa de som låg bakom 9/11 till svars.

Brittiska soldater anländer till Kabuls flygplats för att assistera vid evakueringen av brittiska medborgare.

Kritiska röster från republikanerna

Ytterligare kritik har lyfts från ett flertal medlemmar i det republikanska partiet. Parlamentets minoritetsledare Kevin McCarthy ska under ett privat möte ha kallat Bidens hantering av tillbakadragantet från Aghanistan för en skam, skriver Politico.

En som tycker att båda parter misslyckats och bär ansvar i frågan är den republikanska kongressledamoten Liz Cheney, som även är dotter till Dick Cheney som var vicepresident när USA invaderade Afghanistan 2001.

Hon skriver på Twitter:

”Den Trump/Biden-katastrof som utvecklar sig i Afghanistan började med att Trump-administrationen förhandlade med terrorister och låtsades att de var partners i fred, och det slutar med att USA ger upp och Biden överlämnar landet till våra terroristfiender”.