Här brinner lyxkåkarna

Publicerad 2022-05-16

Hundratals människor fick evakuera branden.

I södra Kalifornien har en kraftig utomhusbrand rasat.

Flera mångmiljonvillor i ett av delstatens mest exklusiva områden har totalförstörts.

– Vi visste inte att huset hade brunnit ner förrän vi såg det på nyheterna, säger Sandy Vogel.

I södra Kalifornien har en kraftig utomhusbrand rasat.
Flera mångmiljonvillor i ett av delstatens mest exklusiva områden har totalförstörts.

– Vi visste inte att huset hade brunnit ner förrän vi såg det på nyheterna, säger Sandy Vogel.

En häftig brand har de senaste dagarna rasat i Orange County i södra Kalifornien. Branden startade i en naturpark, men spred sig snabbt till Laguna Niguel, ett av delstaten Kaliforniens rikaste områden. Flera exklusiva villor belägna i ett lyxigt grindsamhälle, alla med utsikt över Stilla havet, föll offer för lågorna, rapporterar LA Times.

Sammanlagt har minst 20 egendomar, de flesta värda tiotals miljoner kronor, totalförstörts och elva blivit skadade, skriver tidningen som beskriver hur intensiv branden varit. I många fall är det bara husfasaderna som står kvar. En Porsche på en garageuppfart var närmast oidentifierbar efter att lågorna tagit bilen.

En villaägare, Sandy Vogel, berättar för LA Times hur lite tid de hade på sig att lämna sina hem när räddningstjänsten sa att de måste evakuera.

– Vi trodde inte att vårt hus skulle brinna ner, men vindarna var så starka att när elden väl kom uppför backen fanns det ingen stopp för den, säger hon till tidningen.

Hon fortsätter:

– Vi visste inte att huset hade brunnit ner förrän vi såg det på nyheterna.

Allt hon hann ta med sig var juveler, viktiga papper och fem fotografier som hon hade stående över den öppna spisen.

Lisa Bartlett, politiker och ledamot i den lokala kommunstyrelsen, säger att det är hjärtekrossande att se förödelsen.

– Det började som en brand på knappt två hektar, sen växte den till 16 hektar på en millisekund och då tappade man kontrollen.

Förutom vinden gjorde de stora egendomarna det svårt att begränsa branden, menar hon.

– När du ser storleken på villorna så inser du att det är så mycket brännbart material vilket gör att de brinner snabbt. Sen kommer vinden och lågorna hoppar från hus till hus, säger Lisa Bartlett till LA Times.

Hundratals fick evakuera

Initialt tvingades 900 villaägare evakuera men i helgen har de flesta fått komma tillbaka. Dock bedöms 130 villor fortfarande ligga i farozonen, där letar räddningstjänsten efter eld som ligger och pyr innan husen bedöms som säkra att återvänta till.

– Om det finns en dold eld i dessa förhållanden kan den snabbt få fart tack vare väder och vind, säger räddningsledaren Sean Doran till Orange County Register.

Extrem torka har resulterat i en ovanligt tidig brandsäsong i området.

– Det är för tidigt för en sådan brand i södra Kalifornien. Det här kan bli en väldigt dålig brandsäsong, säger meteorologen Bill South vid nationella vädertjänsten NWS i Hanford till CNN.

Många lyxbilar i området som blivit oidentifierbara efter branden.

Följ ämnen i artikeln