Polens känga till Norge: "Något är fel"

Publicerad 2022-05-22

Polens premiärminister anklagar Norge för att dra nytta av kriget i Ukraina.

Han tycker också att landet ska dela med sig av sina oljevinster.

– Det här är inte normalt, det är inte rättvist. Ni drar nytta av kriget som Putin startade, säger Mateusz Morawiecki.

Under en frågestund med ungdomar i lördags säger Polens premiärminister Mateusz Morawieckis att Norge drar nytta av oljepriserna som stiger på grund av kriget i Ukraina, rapporterar norska E24 som hänvisar till polska TVN24.

PLUS: 7 tecken: Därför ser Ryssland ut att förlora

Han tycker också att Norges ökade oljeintäkter bör delas med Ukraina.

– Något är fel. Skriv till dina unga vänner i Norge. De borde dela på detta gigantiska överskott, uppmanar statsministern till de närvarande ungdomarna.

Mateusz Morawiecki, Polens premiärminister.

”Inte rättvist”

Därefter vänder han sig direkt till norrmännen.

– Kära norska vänner. Det här är inte normalt, det är inte rättvist. Ni drar nytta av kriget som Putin startade. Av en slump, naturligtvis, eftersom kriget i Ukraina inte är Norges fel, men ni tjänar indirekt på kriget, säger Morawiecki.

– Ni borde dela med er snabbt. Jag säger inte att det är nödvändigt för Polen, utan för Ukraina, de som drabbats hårdast av detta krig, fortsätter han.

Oljeintäkter spås stiga sex gånger mer än beräknat

Under årets tre första månader sålde Norge gas, lax och andra råvaror utomlands för 435 miljarder norska kronor, vilket är en nästan tre gånger så hög summa som vanligt.

PLUS: Här övar Sverige och Finland: ”Utgår från krig i Europa”

De ökade intäkterna tros bero på oroligheter i världsekonomin men också på kriget i Ukraina, skriver E24.

Oljeförsäljningen har nästan fördubblats till över 120 miljarder norska kronor under första kvartalet, jämfört med för några år sedan.

Norska Dagens Næringsliv skrev i mars att Norges oljeintäkter kan uppgå till så mycket som 1 750 miljarder norska kronor i år. Det är en sex gånger högre summa än vad Norges regering räknat med.