Finska säkerhetsanalysen: Gemensamt Nato-inträde ökar stabiliteten

Publicerad 2022-04-13

Finland varnar i sin nya säkerhetsrapport för ”svårförutsägbara” ryska svar på ett Nato-medlemskap.

I rapporten lyfts en finsk-svensk ”samtidig anslutningsprocess” som ett sätt att motverka risken för ryska försök till motåtgärder.

– Vi måste ta de här besluten själva utan att låta rädsla påverka våra val, säger Finlands statsminister Sanna Marin.

Följ ämnen
Nato

Klockan 13 på onsdagen släpptes Finlands nya säkerhetsanalys. Rapporten innehöll inga slutsatser eller beslut. Däremot framgår det att Rysslands svar på ett Natomedlemskap skulle bli ”omfattande och svårförutsägbara”.

Det tas upp både fördelar och nackdelar med ett finskt Natomedlemskap, men även resonemang om både Finland och Sverige skulle gå med. Det konstateras bland annat att ett svenskt och finskt Nato-inträde skulle öka ”stabiliteten i området på längre sikt”.

– Sverige fattar beslut i sin takt, men det är viktigt att de känner till den finländska tidsplanen, säger utrikesminister Pekka Haavisto på en fråga från Yleisradio vad gäller de båda ländernas processer i Natofrågan, skriver TT.

Har en lång gräns längs Ryssland

Samtidigt som rapporten släpptes åt finska och svenska statsministrarna lunch tillsammans i Stockholm. De möttes för att diskutera det säkerhetspolitiska läget och Nato. Båda två underströk vikten av ländernas samarbete i Natofrågan.

Magdalena Andersson och Sanna Marin.

Under den gemensamma pressträffen svarade Marin på varför just medlemskap i Nato nu blivit en så viktig fråga.

– Ryssland är vår granne. Vi har en lång gräns till Ryssland och ser hur de agerar i Ukraina nu. Det är ett krig i Europa som vi inte ville skulle hända, men nu är det tyvärr så. Därför måste vi såklart ställa oss frågan hur vi i Finland kan göra för att undvika det, säger hon.

Vill gå i takt med Sverige

Samtidigt lyfter hon riskerna med medlemskap.

– Det finns såklart flera risker som vi måste vara redo för. Hot från Ryssland så som cyberangrepp, hybridattacker och så vidare måste så klart tas i beaktning, säger hon.

Sanna Marin fick också frågor om vad som kan hända om Sverige och Finland väljer olika vägar i fråga om Nato-medlemskap.

– Jag vill inte gå in på några detaljer men såklart finns det många typer av risker som är involverade, också i perioden när vi överväger på vilka val som borde göras. Här förbereder vi oss för alla typer av handlingar från Ryssland, sa Sanna Marin.

Hon betonade att hon skulle föredra att Finland och Sverige tar liknande beslut.

– Jag tror också att vi måste ta de här besluten själva utan att låta rädsla påverka våra val. Det här beslutet tar vi för framtiden och vi ska inte låta rädsla påverka oss, sa hon.

Inget medlemskap ”light”

Enligt Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen, går man antingen med i Nato eller inte.

– Det finns inget medlemskap ”light”, säger han.

Han menar även att rapporten inte ska tas som ett ställningstagande varken för eller emot ett Natomedlemskap.

Arbetet med analysen har letts av Haavisto. Enligt honom har rapporten tillkommit extremt snabbt. Den redovisar påverkan på Finland på både kort och lång sikt av kriget i Ukraina, skriver TT.

Analysen ska ligga till grund för debatt i riksdagen, och behandlingen av rapporten inleds i nästa vecka. Samtidigt kommer partier och ledamöter ta ställning i Natofrågan, och när majoritet finns i Natofrågan väntas president och regering fatta ett beslut, skriver Svenska Yle.

Följ ämnen i artikeln