Minst 23 skadade efter skottlossning i New Yorks tunnelbana

Ingen gripen

Uppdaterad 2022-04-13 | Publicerad 2022-04-12

Mitt i rusningstrafiken öppnade en skytt i gasmask och arbetskläder eld i New Yorks tunnelbana.

Minst 23 personer skadades.

– Vi undersöker för att fastställa om han har någon koppling till tåget, säger polischefen James Essig enligt tv-kanalen.

Minst 23 personer skadades på stationen i området Sunset Park, i Brooklyn på tisdagsmorgonen, rapporterar New York Times.

Enligt uppgifter ska en ensam gärningsman kastat en rökgranat på tunnelbanestationen innan han började skjuta mot sina medresenärer, enligt New York Post.

– Vi har satt in alla tillgängliga resurser för att utreda händelsen, säger Lorraine Grillo, vice borgmästare, New York.

Av de totalt 29 skadade ska tio har skadats av skott, rapporterar ABC. Deras skador beskrivs som allvarliga, men inte livshotande.

Polis och FBI på plats vid tunnelbanestationen.

Polisen söker 62-årig man

Polisen meddelar på en pressträff natten mot onsdag att de eftersöker en man vid namn vid namn Frank James, 62, som är ”av intresse för utredningen”. Han ska ha hyrt en skåpbil i Philadelphia dagen före skjutningen som går att koppla till dådet, enligt CNN.

Nyckeln till skåpbilen hittades på brottsplatsen, enligt polisen. Frank James har ännu inte gripits och det är oklart om han är misstänkt för att ha avlossat skotten.

Enligt räddningstjänsten ska även flera misstänkta ”odetonerade föremål” ha påträffats när de kom till stationen. Senare skriver New York-polisen på sin Twitter att det inte finns några aktiva sprängladdningar på platsen för tillfället.

Misstänkt bar gasmask

Tidigare på kvällen berättade polisen att de jagade en misstänkt gärningsman som ska ha haft på sig en gasmask och en orange byggarbetarväst. Han ska ha setts kasta ett föremål och därefter börjat skjuta inne på stationen, uppgav poliskällor för NBC.

– Det utreds inte som ett terrorbrott i nuläget – och ingen av de drabbade har livshotande skador i nuläget, säger Keechant Sewell, vid polisen i New York.

Myndigheter i New York har gått med med en belöning på 50 000 dollar, knappt en halv miljon kronor, för information som leder till ett gripande.

– Vi gör allt vi kan för att vi ska kunna fånga mannen som är ansvrig för den här avskyvärda attacken på våra åkare, säger Janno Lieber, VD för stadens transportmyndighet, MTA.

”Det är galet”

Vittnet Clair som var på tunnelbanan när skottlossningen utbröt säger till New York Post att hon hörde så pass många skott att hon ”tappade räkningen”.

– Det var jättemånga skott, jag har har ingen aning om hur många, säger Clair.

Polisen har spärrat av platsen.

– Först trodde jag att han jobbade på tunnelbanan, hade hade en orange väst på sig så jag var inte så uppmärksam på honom, säger hon.

24-åriga Jessuly Alvarado var på väg till sin arbetsplats när alla tunnelbaneresenärer plötsligt uppmanades att evakuera tunnlarna.

– Jag var på tunnelbanan när de bad mig gå av eftersom de hade en pågående utredning, sen såg jag på min telefon att det varit en skjutning precis vid min arbetsplats, säger hon.

Hon arbetar vid en skola i närheten av Sunset park – men med anledning av masskjutningen håller skolan stängt.

– Det är galet det som hänt här. Nu står jag här eftersom all trafik är avstängt, jag kan inte ta mig någonstans, säger Jessuly Alvarado.

Jessuly Alvarado, 24.

Presidenten underrättad

Alla som har någon typ av dokumentation av från händelsen uppmanas att ta kontakt med polisen.

USA:s president Joe Biden har informerats om skjutningen vid tunnelbanestationen, det säger hans talesperson Jen Psaki.

Vita Huset ska ha varit i kontakt med New Yorks borgmästare Eric Adams och stadens polischef Keechant Sewell om händelsen och sagt att man kan erbjuda stöd om det skulle behövas.

Även stadens borgmästare, Eric Adams, ska ha informerats om händelsen enligt en uppdatering på hans Twitter. Något officiellt uttalade har ännu inte kommit från Eric Adams, som för tillfället befinner sig i karantän då han bekräftats smittad av Covid-19.

Följ ämnen i artikeln