Nyheten om upploppen sprids över världen

Publicerad 2022-04-17

Upploppen i Sverige under påskhelgen har gett eko i flera länder. Utländska medier rapporterar med dramatiska bilder på brinnande polisbilar och poliser insvepta i rök.

De kraftiga sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter i samband med Rasmus Paludans koranbränningar i Sverige har väckt reaktioner runt om i världen.

Finska Hufvudstadsbladet skriver om stenkastning och molotovcocktails mot polisen och nämner att flera poliser har skadats i samband med oroligheterna. Där finns också bilder på den buss som stacks i brand i Rosengård under lördagen.

Motdemonstranter klättrar upp på en polisbuss i Sveaparken i Örebro.

Citerar statsministern

Nyhetsbyrån AP berättar om fortsatta oroligheter i Landskrona trots att lördagens demonstration flyttades, något som även andra nyhetssajter, som US News, brittiska The Guardian och Al Jazeera rapporterar om. Enligt nyhetsbyrån är det 100-talet, främst yngre personer, som har satt eld på bilar, däck och papperskorgar samt kastat sten.

I Jakarta Daily kan man läsa flera ögonvittnesskildringar från oroligheterna. Där beskrivs bland annat en video på en man som står på taket till en polisbild och ropar ”Allahu Akbar”. Man nämner också att justitieminister Morgan Johansson via Twitter har fördömt upploppen.

Reuters citerar bland annat TT när de berättar om våldsamheterna i Rinkeby och Örebro. Kuwait Times citerar statsminister Magdalena Andersson när hon kommenterar händelser med ”I Sverige får människor uttrycka sin åsikt fritt, oavsett om den är bra eller dålig. Det är en del av vår demokrati”.

Kravallutrustad ridande polis och motdemonstranter i Malmö där Rasmus Paludan höll en manifestation.

Varning från Irak

AFP skriver på söndagen om kaoset i Norrköping, där tre personer skottskadades när polisen sköt varningsskott. Den franska nyhetsbyrån uppmärksammar att Sveriges charge d'affaires vid den svenska ambassaden i Bagdad har kallats upp till det irakiska utrikesdepartementet.

Irak varnar för att händelserna kan få allvarliga följder för relationerna mellan Sverige och muslimska och arabiska länder, och muslimer i allmänhet.

BBC rapporterar om ”oroligheter för tredje dygnet” i Sverige och påpekar att Rasmus Paludan försökt sig på liknande aktioner i andra länder tidigare, bland annat Frankrike och Belgien.

”Kommer inte till ro!”

I Tyskland skriver tidningarna Frankfurter Allgemeine och Bild om upploppen.

Bild skriver med rubriken ”Återigen kravaller i Sverige” dramatiskt om ”upplopp som skakat Sverige i tre dagar”.

”Sverige kommer inte till ro! Soptunnor brann igen, stenar kastades åter mot polisen”, skriver tidningen.

Norska och danska medier har rapporterat löpande hela helgen om dansk-svenska Paludans rundresa i Sverige.

Människor eldar grenar som en avspärrning av vägen vid Ringdansen centrum, i samband med upplopp i Navestad i Norrköping på påskdagen.