Malin-fallet tas upp igen – efter 25 år

Misstänkt man greps i morse

Publicerad 2022-05-30

Malin var 16 år gammal när hon försvann i november 1996 och sedan hittades mördad.

Nu ska fallet tas upp igen efter att de nya bevis som Aftonbladet tidigare har rapporterat om har undersökts på nytt.

– Man har inte fått någon lugn och ro, men jag hoppas att det kanske blir möjligt den här gången. Att få ett riktigt avslut på det här, säger Malins pappa Rune Lindström.

Det har gått 26 år sedan Malin Lindström försvann i Husrum.

Sex månader senare hittades den då 16-åriga flickan gömd under granris, knivhuggen till döds. Hennes ben och armar var bundna med tejp, och polisen kunde se spår av sexuellt våld.

På hennes byxor fanns en spermafläck, men det fanns då inte teknik att få fram någon DNA-profil. Men den tekniken finns i dag.

– Jag hoppas att det blir rätt den här gången, säger Malins pappa Rune Lindström.

Friades i hovrätten

Två år efter mordet dömdes en då 18-årig man i tingsrätten till åtta års fängelse. Senare friades han i hovrätten.

Riksåklagaren ansökte om resning mot mannen - och nu har Högsta domstolen beviljat resning.

– Det nya beviset ger inte något svar på frågorna om hur och när flickan har berövats livet. Däremot medför det att det finns ett mycket starkt stöd för en koppling mellan flickan och den person som tidigare frikänts, säger justitierådet Stefan Johansson.

I samband med att beslutet om resning beviljades begärdes mannen häktad. Högsta domstolen bekräftar att han har gripits.

Malins pappa Rune Lindström.

Malins pappa: ”Gör om, gör rätt”

Malins pappa Rune Lindström fick beskedet från sitt rättegångsbiträde i morse. Även om han har varit övertygad om att Högsta domstolen skulle beviljat en ytterligare prövning så kände han sig lättad.

– Det ska också bevisas i en rättegång och utgången av den är ju svår att förutse. Men rimligtvis kommer det bli en fällande dom, jag hoppas på det i alla fall. Jag har svårt att se någonting annat.

Han har varit övertygad om att den man som fälldes i tingsrätten, men senare friades, är den skyldige. Nu ska fallet åter tas upp i hovrätten i Sundsvall.

Tillsammans med sin fru Inez besöker han Malins grav nästan varje vecka. Han brukar berätta om vad som hänt, och om de senaste turerna i vad han kallar en ”juristcirkus”.

Han hoppas att det här ska bli den sista turen - och att det äntligen ska bli lite lugn och ro.

– Nu får de tänka om - göra om och göra rätt den här gången.

Malin Lindström var 16 år när hon hittades gömd under granris, knivhuggen till döds.