Robert Aschberg leder Aftonbladets partiledardebatt

Publicerad 2022-06-23

I höst smäller det.

Aftonbladets partiledardebatt 17 augusti ska bli fartfylld, rolig och klargörande – och uppdraget att leda den har gått till Robert Aschberg.

– Vi tror att den här debatten kommer att sätta tonen för valspurten, säger Mica Söderlund, exekutiv producent.

De leder partiledardebatten. Från vänster: My Rohwedder, Cecilia Vaccari, Robert Aschberg, Soraya Hashim och Lena Mellin.

Robert Aschberg är en av Sveriges mest meriterade journalister och har varit i hetluften i decennier.

Nu leder han för första gången Aftonbladets partiledardebatt på egen hand.

– Det blir en debatt med högt tempo och vi kommer ställa höga krav på att partiledarna är fokuserade och på hugget, säger Robert Aschberg.

Aftonbladet fortsätter stå på läsarnas sida under hela valrörelsen. De politiska kommentatorerna My Rohwedder och Lena Mellin ska analysera politikernas besked tillsammans med Soraya Hashim från politikpodden ”En runda till”.

Kritikerrosat upplägg

Upplägget påminner, precis som Aftonbladets kritikerrosade partiledardebatt 2018, om en traditionell riksdagsdebatt. Partiledarna håller egna anföranden och tillåts tala utan att bli avbrutna av varandra. Taltiden är 90 sekunder, följt av ett ordnat kortare replikskifte under ledning av Robert Aschberg.

– Eftersom partierna söker väljarnas förtroende vill vi att de också ska välja sina egna ämnen. Och inget parti ska efteråt kunna säga att de inte fått prata om sina frågor, säger Mica Söderlund.

Partiledardebatten 2018 blev en succé med 1,2 miljoner som satte igång sändningen och hyllades också av politiker och branschkollegor som en rapp debatt.

SvD kallade debatten ”en verbal MMA-gala” och den blev även nominerad till ”Årets programidé non scripted” på Ria-galan 2019.

Debatten direktsänds från Norra Latin i Stockholm inför publik, men den är framför allt till för tittarna.

– Ambitionen är att locka ännu fler den här gången, säger Mica Söderlund, exekutiv producent på Aftonbladet.

Aftonbladets partiledardebatt sänds live på Aftonbladet 17 augusti 19:00. För- och eftersnack leds av breakingsprogramledare Cecilia Vaccari.