Coronautbrott efter personalfest på Sahlgrenska

Uppdaterad 2021-12-03 | Publicerad 2021-12-02

En avdelning på Sahlgrenska universitetssjukhuset har drabbats av ett coronautbrott, enligt Göteborgs-Posten.

Två veckor tidigare hölls en personalfest och utbildningsdag, där Anders Tegnell var föreläsare.

– Jag kan inte förneka att det kan ha spridits där, säger Peter Dahm, chef för avdelningen, till GP.

Avdelningen för intensivvård, operation och anestesi hade först en utbildningsdag, på temat covid-19, och sedan en avslutande fest på ett hotell i Göteborg för två veckor sedan.

Omkring 400 anställda deltog på festen, och ett 20-tal har nu konstaterats drabbade av covid-19. Ingen ska vara allvarligt sjuk. Majoriteten ska enligt Peter Dahm, chef för avdelningen, ha fått två doser vaccin redan i våras.

– Jag kan inte förneka att det kan ha spridits där, men det är en allmän smittspridning i samhället och när vi tittar på de smittade på avdelningarna är det en brokig bild av det hela, säger han till GP.

Förra året ställdes evenemanget in på grund av pandemin. Årets fest beskrivs, enligt Göteborgs-Posten, som ett ”välkommet andrum för en tungt belastad personal”.

Men några dagar efter kalaset insjuknade flera i personalen. Totalt fick 30 personer covid-19, varav 20 personer var på festen.

En anonym anställd på Sahlgrenska är kritisk till att festen ordnades:

– Jag tycker att det är obegripligt när vi vet hur det ser ut i Europa. Det är inte så att läget är lugnt, vi vet att det sker en explosionsartad smittspridning i Europa. Då bör vi ta mått och steg för försiktighet.