Skräcken inne på Malmö latin: Lärare och elever gömde sig

Publicerad 2022-07-27

Attacken var våldsam, snabb och målinriktad. Det berättar vittnen som såg hur den maskerade eleven dödade två kvinnliga lärare.

– Så som han högg måste han blivit väldigt trött, för det var väldigt kraftigt, säger en lärare som vittnar.

Under onsdagen vittnade 18-åringens favoritlärare om skolattacken på Malmö latin. Hon är en av få som såg delar av händelseförloppet. Läraren befann sig i ett klassrum, med en annan elev, precis intill där det första offret höggs ned.

– Det är ett vrål rakt ut. Vi tittade på varandra, jag och eleven. Det kunde vara någon som spelade in en skräckfilm. Det kan vara så i vår skola, det har hänt förut, säger läraren.

Efter följer ett till fruktansvärt skrik, berättar läraren, då tar det någon sekund sedan hon förstår hon vad som hänt. Under dagen har en av hennes elever, den nu åtalade 18-åringen, sagt konstiga saker om övervakningskameror och maskering. Så läraren är säker på att det är han som gjort något.

Läraren och eleven gömmer sig i ett mindre rum som ligger i anslutning till klassrummet. Där inne känner läraren snart ett starkt behov av att titta ut. För att se vad som händer. När hon gläntar på dörren ser hon delar av dubbelmordet.

– Jag ser att han står gränsle över en människa och hugger. Han är väldigt upptagen av det han gör, säger läraren och fortsätter:

– Skriken tystnar ganska snabbt. Den människan som ligger där kommer aldrig mer leva.

En elev vittnar om att hon såg den misstänkte mördaren attackera en lärare.

18-åringen gråter i rätten

Läraren säger att hon känner igen 18-åringen på hans kroppsbyggnad.

– Jag har väldigt god observationsförmåga. Och du är väldigt lång och stilig och väldigt välbyggd, säger läraren.

Hon talar flera gånger direkt till 18-åringen i rättssalen och säger hans namn. Lagmannen påpekar efter en stund att detta inte är lämpligt och att hon ska tala om honom i tredje person.

När lärarens vittnesmål börjar borrar 18-åringen ned blicken i bordet framför sig och sitter helt stilla. Han har båda händerna framför ansiktet och är röd om kinderna. Efter en stund faller han i gråt.

Läraren beskriver att hon har varit 18-åringens favoritlärare. Hon hade undervisat honom i kursen ”Form”.

– Han var en väldigt snäll kille och väldigt rar och trevlig och jag tyckte mycket om honom.

Samtidigt hade hon uppfattat att han hade lite svårt med interaktionen med andra elever. Under hösten 2021 hade han visat en stark fascination över skoldåd och incelkultur. Det hade hon tyckt varit obehagligt. När incelkulturen ska ha kommit på tal ska läraren ha försökt avleda eleven.

– Om att man måste se på tjejer som jämlika individer. Jag försökte moderera honom när det kommer upp sådan här otäcka saker som skoldåd och incelkultur.

Läraren berätta att hon även hade varit i kontakt med kuratorn på skolan angående 18-åringens mående.

Ville få kontakt med misstänkte

När advokat Anders Elison får ordet frågar han om hon någon gång tänkte på att göra en orosanmälan om eleven.

– Aldrig en orosanmälan, nej. Men om det var något gick jag till kuratorn.

På väg ut från rättegången tilltalar läraren 18-åringen vid namn. Då påtalar lagmannen att det inte är lämpligt och att 18-åringen är häktad med restriktioner.

Efter läraren vittnar även en elev som såg delar av händelseförloppet. Även hon ger en bild av en våldsam och målinriktad attack.

– Det var kraftfulla slag med fart och styrka i sig. Det såg ut som det var med mening, säger eleven.

Hon såg också hur gärningsmannen attackerade ett ytterligare offer, en annan kvinnlig lärare som han såg i korridoren och sprang efter.

Eleven gömde sig sedan på toaletten. Därifrån skickade hon meddelanden till vänner om vad som hände – för att varna dem. Men vågade inte ringa SOS.

– Jag vågade inte ringa polisen för att det är så lyhört, säger eleven.

Det våldsammaste dådet

Under onsdagen var det ena offrets anhöriga på plats i rättssalen för första gången. De hade suttit i ett medhörningsrum tidigare.

– Jag vill inte kommentera varför de har valt att göra så idag, säger Rasmus Lovén målsägarbiträde.

Han påtalar att det är troligt att den misstänkte ska genomgå en stor rättspsykiatriskundersökning efter rättegången. För att se om han lider av en allvarlig psykisk störning. Då kan det bli frågan om vård i stället för fängelse vid en fällande dom.

Rasmus Lovén är förvånad över 18-åringens agerande. Han aldrig varit med om en så våldsam gärningsman.

– Jag har aldrig i något mål varit med om den graden av våldsutövning och brutalitet, säger han.

Minnesplatsen utanför skolan.

Följ ämnen i artikeln