Kreml: Ryska ståndpunkter har inte beaktats

TT-AFP

Publicerad 2022-01-27

Kremls talesperson Dmitrij Peskov. Arkivbild.

De ryska ståndpunkterna beaktas inte i USA:s svar på de ryska ”säkerhetsförslagen”, enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Peskov säger dock att man inte kommer att dra några snabba slutsatser.

– Det går inte att säga att våra synpunkter beaktats, eller att man visat sig vara redo att ha våra åsikter i åtanke, sade Peskov till journalister.

Det svar som USA lämnat tillsammans med de allierade i Nato är nu i händerna på president Vladimir Putin, enligt Peskov.

– Låt oss inte dra hastiga slutsatser, det tar tid att analysera, tillade han.

Ryssland har enligt Peskov begärt att svarsdokumenten hålls hemliga, men han anser att så mycket ur innehållet läckts ut av väst att det ”knappast inte är värt det”.

Lavrov: Viktigaste saknas

Det enda som hittills kommit fram är det USA:s utrikesminister Antony Blinken sade under onsdagen, att man i sitt skriftliga svar till Ryssland hävdar Ukrainas självständighet och rätt att själv välja sina allianser, samtidigt som man lagt ut en ”möjlig diplomatisk väg”.

Utrikesminister Sergej Lavrov säger att Rysslands huvudbekymmer – att Ukraina möjligen kan gå med i Nato – inte har beaktats, men att det är möjligt att gå vidare vad gäller andra frågor.

”Det fanns inget positivt gensvar vad gäller huvudpunkten ... men det finns respons som ger hopp om början på en seriös diskussion i sekundära frågor”, lyder ett uttalande från Lavrov.

Kina i samtal med USA

Kinas utrikesminister Wang Yi har i ett telefonsamtal med USA:s utrikesminister Antony Blinken sagt att Rysslands ”rimliga säkerhetsfarhågor bör tas på allvar och lösas”, uppger det kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Samtalet handlade främst om krisen kring Ukraina, och Wang Yi ska även ha sagt att ”regional säkerhet inte kan garanteras genom att stärka eller till och med utöka militära block”.

USA:s utrikesminister Antony Blinken sade till Wang Yi att rysk aggression mot Ukraina hotar den globala säkerheten och den globala ekonomin, meddelar Washington.

– Minister Blinken poängterade de globala säkerhetsrisker och ekonomiska risker som ytterligare rysk aggression mot Ukraina innebär, och förmedlade att nedtrappning och diplomati är den ansvarsfulla vägen framåt, säger utrikesdepartementets talesperson Ned Price efter samtalet.